Zorgverzekering weer duurder: vergelijken loont

Alle zorgverzekeraars hebben inmiddels hun premies voor komend jaar bekend gemaakt en wat blijkt: Nederlanders gaan in 2017 veel meer betalen voor hun zorgverzekering dan werd verwacht. De basispremie stijgt maandelijks met gemiddeld 6 euro, maar kan bij sommige zorgverzekeraars oplopen tot meer dan 9 euro per maand, ofwel ruim 100 euro per jaar (!).

Ondanks de premiestijgingen van de afgelopen jaren, blijven veel verzekerden toch trouw aan hun veel te dure verzekeraar. Uit de Vektis zorgmonitor blijkt dat ongeveer twee derde van de mensen nog nooit is overgestapt en daardoor een totale besparing van 397 miljoen euro lieten liggen. Gebruik dit jaar daarom om je zorgverzekering eens kritisch onder de loep te nemen, zeker als je nog nooit bent gewisseld van verzekeraar. Op ZorgWijzer.nl zie je direct wat jij kunt besparen op je huidige zorgverzekering.

Hoogte premie verschilt enorm

Een korte analyse maakt duidelijk dat de zorgpremie bij verschillende verzekeraars wederom ver uit elkaar ligt. Zo loopt het verschil tussen de duurste en goedkoopste basisverzekering op tot ruim 250 euro op jaarbasis. Genoeg kansen om te besparen dus.

De premie is echter niet het enige aandachtspunt: het kan zomaar zijn dat jouw zorgbehoefte is veranderd, waardoor de dekking van je huidige polis niet meer bij je past. Het loont dan zeker om te verschillende verzekeringen met elkaar te vergelijken.

Het vinden van de juiste zorgverzekeraar is echter niet gemakkelijk. Daarom staan hieronder een aantal tips die je vooruit kunnen helpen bij het vergelijken en kiezen van je nieuwe zorgverzekering:

Let op de service

Een lage premie is leuk, maar service blijft voor veel mensen een belangrijk thema. Je wilt goede service en diensten waar je wat aan hebt, bijvoorbeeld:

  • De mogelijkheid om middels een app te declareren
  • Gespreid betalen van het eigen risico
  • Wachttijdbemiddeling

Daarnaast is het relevant om te weten op welke manieren je in contact kunt komen met de verzekeraar, bijvoorbeeld per telefoon, briefpost, e-mail of Whatsapp. Let daarbij vooral op de communicatiemethoden die voor jou prettig zijn.

Maar hoe weet je hoe goed de service is? Hiervoor kun je op zoek naar klantbeoordelingen en reviews, bijvoorbeeld op een vergelijkingssite. Het klantcijfer en persoonlijke ervaringen van verzekerden geeft vaak een aardig beeld hoe het is gesteld met de service van een verzekeraar

Overweeg verhogen eigen risico

Het eigen risico van 385 euro kun je vrijwillig verhogen met stapjes van 100 euro tot een maximum van 500 euro. In dat geval krijg je van de verzekeraar een aanzienlijke korting op je maandpremie die kan oplopen tot ongeveer 25 euro per maand.

Afdwingen van deze korting is het overwegen zeker waard, vooral als je gezond bent en verder weinig zorg en medicatie nodig hebt. Om dit te controleren kun je kijken naar je eigen risico-verbruik in de afgelopen jaren. Maak je jouw verplicht eigen risico nooit op? Dan is verhogen zeker interessant.

Goed om te weten, is dat bepaalde zorg is uitgezonderd van het eigen risico, zoals:

  • Bezoek en behandeling bij de huisarts
  • Zorg gedekt door je aanvullende verzekering, zoals de tandarts en fysio
  • Zorg voor jongeren tot 18 jaar

Zoek uit bij welke zorgaanbieders je terecht kunt

Verzekeraars en zorgaanbieders maken onderling wel of geen afspraak met elkaar als het gaat om de vergoeding van zorg. Sommige verzekeraars kiezen er bijvoorbeeld voor om een bepaald ziekenhuis niet te contracteren op basis van de prijs en kwaliteit. Voor deze zorg ontvang je doorgaans een lagere vergoeding als voor zorg die wel is gecontracteerd.

Als verzekerde is het daarom handig om te weten of je wel terecht kunt in ziekenhuizen bij jou in de buurt of in academische ziekenhuizen met een bepaalde expertise.

De verzekeraar is verplicht om deze informatie op de website te tonen en wat de vergoeding bedraagt voor niet-gecontracteerde zorg. Ook vergelijkingssites maken deze informatie inzichtelijk.

Overstappen loont!

De prijsverschillen tussen zorgverzekeraars zijn veel groter dan veel mensen denken. Kies voor een besparing en stap daarom voor 1 januari 2017 over van zorgverzekering. Voordeel is dan dat je nieuwe zorgverzekeraar je oude polis automatisch voor je opzegt.

Zorgvergelijker 2017

Geboortedatum
Eigen risico