Zorgverzekering verandert in 2016: vrije artsenkeuze duurder

Zorgkeuze 2016Afgelopen week bereikte het kabinet akkoord over veranderingen binnen de zorgverzekering per 2016. Vanaf dat jaar zijn zorgverzekeraars namelijk niet langer verplicht om zorg te vergoeden die is geleverd door ziekenhuizen waar geen contract mee is afgesloten. Hetzelfde geldt voor de eerste- en tweedelijns geestelijke gezondheidszorg. In 2014 en 2015 ontvang je voor ongecontracteerde zorg nog altijd een vergoeding van minimaal 80 procent. In 2016 zouden deze kosten volledig voor de rekening van de patiënten kunnen komen, tenzij men kiest voor een duurdere natura- of restitutiepolis.

Waarom dit akkoord?

Het akkoord is afgesloten om de zorg in Nederland betaalbaar te houden. Doordat ongecontracteerde zorg niet langer hoeft te worden vergoed, kan de zorgverzekeraar veel selectiever contracten met ziekenhuizen en specialisten afsluiten. De zorgverzekeraar zal dan veel beter kunnen gaan letten op de prijs en de geleverde kwaliteit.

Daarom wordt er in 2016 een nieuwe polis geïntroduceerd waarbij de zorgverzekeraar alleen de behandelingen vergoed van gecontracteerde ziekenhuizen en specialisten. De premie van deze polissen kan daardoor omlaag. Iets wat voor veel mensen aantrekkelijk kan zijn.

Wat betekent deze nieuwe polis voor jou?

Patiënten kunnen per 2016 blijven kiezen uit apothekers, fysiotherapeuten, tandartsen, verloskundigen, ergotherapeuten, logopedisten, wijkverpleegkundigen, oefentherapeuten en diëtisten. Voor deze zorgverleners zal een minimale vergoeding van 80 procent blijven bestaan.Voor een bezoek aan de huisarts ontvang je altijd volledige vergoeding.

Voor alle planbare zorg in het ziekenhuis of bij een medisch specialist zal gelden dat je feitelijk alleen kunt kiezen uit de ziekenhuizen en specialisten die een contract hebben met de zorgverzekeraar. De zorgverzekeraar moet wel voor genoeg diversiteit zorgen, met andere woorden, specialistische zorg in het ziekenhuis moet op redelijke afstand te bereiken zijn.

Hoe zit het met spoedeisende hulp?

Mocht er iets ernstigs gebeuren waardoor je zo snel mogelijk naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis moet (bijv. een ongeval) dan worden alle benodigde behandelingen volledig vergoed. Ook al heeft het ziekenhuis geen afspraken met de zorgverzekeraar.

De beperking in zorgkeuze geldt dus alleen voor planbare zorg, dit is zorg waarvan je van te voren weet dat je deze gaat afnemen, zoals:

  • Een knie- of heupoperatie
  • Behandeling van bepaalde soorten kanker, zoals: borst- en prostaatkanker
  • Behandeling van slaapapneu
  • Het trekken van een verstandskies

Moet ik kiezen voor de nieuwe, goedkopere zorgpolis in 2016?

Nee, de standaard natura- en restitutiepolissen blijven gewoon bestaan bij de meeste zorgverzekeraars. Hier zit echter wel een prijskaartje aan vast, want wie meer zorgkeuze wilt, zal meer moeten betalen. De zorgpremie van deze polissen zal dus een stuk hoger komen te liggen dan bij de nieuwe budget polis. Verzekerden zullen bij het vergelijken en kiezen van een nieuwe zorgverzekering dus meer moeten letten op de gecontracteerde zorgaanbieders en ziekenhuizen.

Lees hier meer over de zorg en de zorgverzekering in 2015.

Zorgvergelijker 2017

Geboortedatum
Eigen risico
1

Reageren op: Zorgverzekering verandert in 2016: vrije artsenkeuze duurder

  1. roy donders07/06/2014 17:05

    Helder stuk irene. Ik vind t positief nieuws iig

Reageren?