Zorgverzekering 2015: een blik op de toekomst

In de afgelopen jaren is er op het gebied van zorg veel veranderd. Het eigen risico is fors gestegen, het basispakket is steeds kleiner geworden en de zorgpremies fluctueren. Het is er in elk geval (gezien de daling van de zorgtoeslag) niet goedkoper op geworden. Ook vorig jaar hadden we opnieuw te maken met een aantal nieuwe zaken en veranderingen binnen ons zorgverzekeringstelsel. In dit artikel kijken we daar rustig op terug en werpen daarbij ook een blik op de toekomst.

De budgetpolis

Ook in 2013 was er weer veel aandacht voor de zorgkeuze. Zo konden verzekerden voor het eerst overstappen naar een zogenaamde budget polis. Deze worden gezien als natura internetverzekeringen met beperkte zorgkeuze. Bij zowel Zilveren Kruis, VGZ, Menzis en Zekur was het mogelijk om een dergelijke polis te kiezen.

Mensen met een budget polis worden vaak sterk beperkt in de keuze uit ziekenhuizen. Zo kan men voor bepaalde behandelingen alleen maar terecht in een handjevol Nederlandse ziekenhuizen. Ga je naar een ander ziekenhuis?  Dan ontvang je maar gedeeltelijke vergoeding, ofwel een flinke rekening op de deurmat. Dit is een probleem waar toch zeker een aantal verzekerden mee te maken gaan krijgen dit jaar, want de huisarts neemt bij de doorverwijzing naar een specialist, de kostenoverweging meestal niet in acht. Wat wordt vergoedt is onderdeel tussen afspraken van de patiënt en verzekeraar, zo stelde de landelijke huisartsen vereniging eerder dit jaar.

Mogelijk zullen meer zorgverzekeraars in 2015 een online en/of budget polis gaan aanbieden om zo een nog lagere premie te bieden voor nieuwe verzekerden. Patiëntenorganisaties waarschuwen dat verzekerden beter moeten worden voorgelicht over de risico’s van een dergelijke polis. Ook bij het vergelijken van de zorgverzekering moet hier rekening mee worden gehouden.

online declareren smartphoneMobiel en online declaraties indienen

Iedereen heeft tegenwoordig een smartphone en een internetverbinding. Daarom bieden steeds meer zorgverzekeraars hun klanten de mogelijkheid om online via hun smartphone of tablet een declaratie in te dienen. Dit gaat vrijwel altijd via een applicatie waarmee men een foto kan nemen van de nota en kan versturen naar de zorgverzekeraar. De foto wordt vervolgens gezien en gekeurd door de verzekeraar die dan besluit om wel of geen vergoeding te geven.

Het is nu al bij een aantal verzekeraars mogelijk om mobiel een declaratie in te dienen en dat wordt dan ook volop door klanten gedaan. De verwachting is dat deze digitalisering zich alleen nog maar verder zal ontwikkelen en ook mogelijk zal worden bij de andere zorgverzekeraars. Ongetwijfeld kan je volgend jaar mobiel declareren bij meer dan 50 procent van de verzekeraars.

Zorgpremie daalt: minder of meer overstappers?

Minder mensen stapten vorig jaar naar een andere zorgverzekering (ongeveer 5,5% van alle Nederlanders). Oorzaak: premies gingen omlaag en mensen bleven daardoor liever bij hun eigen zorgverzekeraar onder het mom van: “ik ga toch wel besparen volgend jaar”. Niets bleek echter minder waar, want de zorgtoeslag ging gemiddeld nog meer omlaag dan de zorgpremies.

Wat er komend jaar gaat gebeuren is nog onzeker, hoewel de verwachtingen aangeven dat het aantal overstappers weer zal gaan stijgen. De zorgpremies gaan namelijk omhoog als gevolg van overheveling van AWBZ taken. De stijging kan ervoor zorgen dat huishoudens ongeveer 50 euro per jaar minder te besteden hebben, tenzij de overheid compenseert door het laten stijgen van de zorgtoeslag.

Tijdens Prinsjesdag komt er meer duidelijkheid over mogelijk bezuinigingen binnen de zorg. Ook weten we dan of er wijzigingen gaan plaatsvinden binnen het basispakket. 

Zorgvergelijker 2017

Geboortedatum
Eigen risico
1

Reageren op: Zorgverzekering 2015: een blik op de toekomst

  1. Mark09/04/2014 15:02

    Man man man, dit jaar gekozen voor zo’n budgetpolis, maar dat doe ik dus ook nooit meer. Dat mogen ze best duidelijker in de voorwaarden zetten…

Reageren?