Zorgverzekering 2013: vraag en antwoord

Heb je vragen over de zorgverzekering in 2013, het eigen risico of het basispakket? Dan hebben we goed nieuws! Onlangs deden wij een korte peiling over wat mensen weten over de zorgverzekering en waar kennis juist ontbreekt. Veel mensen weten bijvoorbeeld niet welke zorg onder het eigen risico valt. Aan de hand daarvan stellen we daarom een vragenlijst op, inclusief antwoorden. Zo hopen we dat mensen meer inzicht krijgen in hun eigen zorgverzekering voor het jaar 2013 en het algehele zorgverzekeringsstelsel.

Wat kan ik verwachten van de dekking van mijn basisverzekering?

Hoewel er uitzonderingen zijn, is iedere Nederlanders in principe verplicht een basis zorgverzekering af te sluiten. Dit is door de Nederlandse wet bepaald. Veel mensen weten niet wat zij kunnen verwachten van deze zogenaamde basisverzekering. Het volgende wordt gedekt via het basispakket:

 • Geneeskundige zorg, d.w.z. medisch noodzakelijke hulp in het ziekenhuis, behandeling in het ziekenhuis of bij de polikliniek, etc. Bijvoorbeeld bij een gebroken been of een ontstoken endeldarm.
 • Verblijf in het ziekenhuis en vervoer van zieken
 • Bezoek aan huisarts en de meeste geneesmiddelen op recept
 • Verloskundige zorg
 • Mondzorg (tot 18 jaar)
 • Bepaalde hulpmiddelen, bijv. gehoorapparaten
 • Ketenzorg
 • Preventie van alcoholgebruik en roken (incl. geneesmiddelen)
 • Specialistische mondzorg
 • Bepaalde therapieën.

De zorgverzekering in 2013 verschilt op een aantal vlakken van die van 2012, bekijk hier de wijzigingen.

Heeft mijn kind dezelfde basisverzekering als ik?

Nee, uw kind is tot de leeftijd van 18 jaar zelfs iets uitgebreider verzekerd. Zo hebben jongeren tot 18 jaar dekking voor veel soorten mondzorg en voor 9 fysiotherapeutische behandelingen. Informeer hierover goed bij uw zorgverzekeraar. Heeft uw kind behoefte aan een beugel? Overweeg dan een aanvullende zorgverzekering af te sluiten die deze kosten dekt.

Welke zorg valt onder het eigen risico?

In 2013 bedraagt het eigen risico 350 euro, 130 euro meer dan in 2012. Daarom is de zorgtoeslag voor mensen zonder inkomen en met een (relatief) laag inkomen sterk verhoogt om hen te compenseren. Niet alle zorg valt onder het eigen risico, zoals:

 • Bezoek en behandeling bij de huisarts
 • Gezondheidsonderzoeken
 • Alle aanvullende zorg (waar je eventueel recht op hebt via de aanvullende zorgverkering)
 • Sommige vaccinaties en inentingen
 • Verloskundige zorg

Waarom zou ik overstappen naar een andere zorgverzekeraar?

Door over te stappen van zorgverzekeraar kun je heel veel geld besparen! Hieronder een eenvoudige rekensom, zoals je kunt zien kun je door over te stappen gemakkelijk tot bijna 200 euro besparen. Het is echter mogelijk om nog meer te besparen. Door bijvoorbeeld kritisch te kijken naar de behoefte voor aanvullende zorg of door te kijken naar kortingen die sommige verzekeraars aanbieden.


Mag een zorgverzekeraar mij weigeren als ik wil overstappen?

Indien je bij het overstappen een basisverzekering afsluit bij een “nieuwe” zorgverzekeraar, dan geldt voor de verzekeraar een acceptatieplicht. Dat betekent dat je niet geweigerd mag worden. Voor een aanvullende zorgverzekering is er geen acceptatieplicht. Dat wil zeggen dat voor aanvullende pakketten de ziektekostenverzekeraar wat informatie zal vragen over wat jou mankeert en hoe oud je bijvoorbeeld bent. Vervolgens kunnen ze jou laten verzekeren of je weigeren voor de aanvullende verzekering. Dat laatste komt gelukkig niet heel vaak voor.

Tot wanneer kan ik overstappen van zorgverzekering?

Officieel mag je tot 1 februari 2013 een overstap maken naar een andere partij. Let wel op dat als je wilt overstappen, je de “oude” zorgverzekering voor 31 december 2012 opzegt. Ander zit je opnieuw een jaar vast aan je huidige zorgverzekeraar. Daarom wordt het ook aangeraden om voor 31 december over te stappen, bovendien kan  je “nieuwe” verzekeraar je dan helpen met het opzeggen.

Is een aanvullende zorgverzekering altijd nodig?

Nee, lang niet iedereen heeft een aanvullende zorgverzekering “echt” nodig. Soms kan een aanvullende zorgverzekering wel degelijk voordelig zijn, maar waarom zou je bijvoorbeeld een aanvullend pakket afsluiten voor fysiotherapie of homeopathie als je daar nooit gebruik van maakt? Veel mensen doen hoe dan ook. Tenzij je vaak gebruik maakt van je aanvullende zorgverzekering is het soms slimmer of wat geld achter de hand te houden zodat je in noodgevallen een beroep kan doen om een behandeling die onder het basispakket valt.

Een voorbeeld is het vullen van een gaatje bij de tandarts. Hieronder een voorbeeld hoe je voor dit soort zaken soms beter wat geld apart kunt leggen. Misschien heb je 1 keer per jaar of 1 keer in de twee jaar een gaatje. Dat kost je per behandeling ong. 80  euro. Je kunt je ook laten verzekeren, maar dat kost ongeveer 180 euro per jaar. Zie hieronder wat je per jaar zou kunnen besparen.

In de jaren dat je geen gaatjes hebt, ben je nog goedkoper uit. Ondanks dat men in sommige gevallen veel kan besparen door simpelweg wat geld apart te leggen, heeft ongeveer 90 % van de Nederlanders een aanvullend pakket met extra dekking, van die 90 procent zijn veel mensen dubbel of onnodig verzekerd en betalen daarom meer dan nodig. Kijk dus kritisch naar aanvullende zorg en ga na of je het echt nodig hebt!

 

Zorgvergelijker 2017

Geboortedatum
Eigen risico