Zorgverzekeraars willen uitstel voor hervorming langdurige zorg

Zorgverzekeraars willen uitstel langdurige zorgNederlandse zorgverzekeraars vinden het niet verantwoord dat de langdurige zorg (overheveling van AWBZ taken) wordt hervormd per 1 januari 2015. Zeker gezien het feit dat de jeugdzorg volgend jaar ook al wordt overgedragen aan gemeenten.  

Er zou volgens oud-minister Rouvoet van ZN (Zorgverzekeraars Nederland) te weinig tijd om de nodige voorbereidingen en maatregelen te treffen voor een goede hervorming en reorganisatie. Bovendien vindt hij dat mensen duidelijkheid moeten krijgen over welke zorg ze van wie vergoed krijgen. Dat kan je niet garanderen als je tal van zaken op het gebied van zorg in één keer verandert en reorganiseert. Nederlandse zorgverzekeraars willen de hervormingen daarom uitstellen naar 2016.

Overheveling AWBZ taken (langdurige zorg)

De regering wil per 1 januari bepaalde AWBZ taken overhevelen naar gemeentes en zorgverzekeraars. Zij worden dan verantwoordelijk voor o.a. persoonlijke verpleging, verzorging en dagbesteding van ouderen, zwakkeren en gehandicapten. Met de hervormingen zou een bezuiniging van 3,5 miljard euro gemoeid zijn.  Toch zal extra geld worden vrijgemaakt op de hervorming vlot te laten verlopen. Hierover zijn partijen momenteel in overleg, want er is op dit moment nog geen financieel akkoord. Lees hier meer over hervormingen.

Rutte verwacht binnenkort akkoord

Als het aan Premier Mark Rutte ligt, zal er volgende week al een financieel akkoord zijn over de langdurige zorg. Hij vindt dat alle coalitie- en oppositiepartijen het met elkaar eens moeten worden zodat er zowel in de eerste kamer als de tweede kamer een meerderheid kan worden gevormd. Maandag 14 april zullen de onderhandelingen over de langdurige zorg worden hervat.

Zorgvergelijker 2017

Geboortedatum
Eigen risico