Zorgverzekeraars tegen inkomensafhankelijk eigen risico

Veel zorgverzekeraars hebben heftige kritiek op de maatregelen van VVD en PvdA om het eigen risico van de zorgverzekering afhankelijk te maken van het inkomen. Daarnaast zijn zij ook bepaald niet te spreken over de inkomensafhankelijke zorgpremie. Beiden maatregelen, afkomstig uit het regeerakkoord, zullen in 2014 ingaan en hebben grote gevolgen voor alle Nederlanders. Voor bepaalde inkomensgroepen positief (werklozen en mensen rond het minimumloon), voor anderen doorgaans negatief (midden- en hogere inkomens).

Zorgverzekeraars zien het vooral niet zitten om de inkomens van mensen te toetsen. Verder wordt het lastiger voor zorgverzekeraars om eerlijk met elkaar te concurreren, omdat de extra premie wordt geheven op het loon van de werknemers. Hierdoor zullen werknemers dikwijls niet doorhebben wat ze precies aan zorg gaan betalen in het nieuwe zorgstelsel.

PvdA en VVD claimen dat burgers die meer verdienen worden gecompenseerd door belastingvoordelen, zo gaat de inkomstenbelasting voor schijf 3 en 4 omlaag. Aan de andere kant zijn er weer andere lastenverzwaringen: de beperking van de hypotheekrenteaftrek en verlaging van de kinderbijslag. De koopkracht voor midden- en hogere inkomens zal in 2014 dus vrijwel zeker dalen. Natuurlijk kan er nog van alles veranderen, ook in 2013, onlangs werd zelfs een petitie tegen de inkomensafhankelijke zorgpremie gelanceerd op het internet. Deze heeft inmiddels al meer dan 400 handtekeningen verzameld.

Zorgvergelijker 2017

Geboortedatum
Eigen risico