Zorgverleners en zorgverzekeraars in rechtszaal over tarieven

Twintig apothekers slepen zorgverzekeraar Achmea deze week voor de rechter, meldt de Volkskrant. Het is voor het eerst dat zorgverleners een verzekeraar voor de rechter slepen in verband met vergoedingen en tarieven. Achmea zou volgens de apothekers te weinig vergoeden voor geneesmiddelen. Apothekers krijgen in veel gevallen maar een deel vergoed voor een medicijn dat voor een veel hogere prijs door de apotheek wordt ingekocht. Achmea zou bedragen vergoeden die zij zelf redelijk vind in plaats van de werkelijke inkoopprijs. Hierdoor lopen apothekers geld mis. Daarom wordt

Volgens minister Schippers moeten zorgverzekeraars de kosten in de zorg drukken om het voor de patiënt betaalbaar te houden. Daar zijn de brancheverenigingen van Nederlandse zorgverleners, waaronder fysiotherapeuten, logopedisten en psychotherapeuten het echter niet mee eens. Zij steunen de apothekers in deze zaak. Zij vinden dat de macht van de grotere zorgverzekeraars te groot wordt. Hierdoor hebben zorgverleners vaak geen keuze in het wel of niet afsluiten van een zorgcontract met de verzekeraar. Als zij besluiten niet te tekenen, riskeren zorgverleners minder omzet voor hun praktijk. Ook deze kwestie willen apothekers aan het licht brengen in de rechtszaak.

Achmea zelf wil niet reageren op het voorval. Het enige wat zij stellen, is dat het hun primaire taak is om de zorgpremie voor verzekerden laag te houden en de kwaliteit hoog. Het letten op de kosten van medicijnen zou daarin een belangrijke rol spelen.

Bron: VK

Zorgvergelijker 2017

Geboortedatum
Eigen risico