Zorgtoeslag wordt in 2014 op andere wijze berekend

Vanaf 2014 zal de zorgtoeslag op een iets andere manier worden berekend. Op dit moment is deze puur afhankelijk van de nominale zorgpremie, het toetsingsinkomen van de verzekerde en het eventuele vermogen van de verzekerde. In 2014 gaat ook de premie van de zogenaamde collectieve zorgverzekering een rol spelen in de berekening van de zorgtoeslag. Veel Nederlanders (ongeveer 75 procent) hebben tegenwoordig  namelijk een collectiviteitskorting van ongeveer 10 procent op hun maandelijkse premie. De overheid vindt dat deze korting moet worden meegenomen in het bepalen van de zorgtoeslag.

Dat wetende, hebben tot nu toe alle zorgverzekeraars (zoals Zilveren Kruis en DSW) hun premie laten dalen met ongeveer 100 euro. Met als gevolg dat de nominale zorgpremie lager komt te liggen. Kortom, de kans is groot dat de zorgtoeslag in 2014 wel eens een stuk lager zou kunnen uitvallen dan in 2013. Met andere woorden, diegene die zorgtoeslag ontvangen, schieten per saldo wellicht weinig op met de daling van de zorgpremie.  Natuurlijk moeten we wel nog even wachten tot de uitkeringsbedragen voor de zorgtoeslag officieel bekend zijn.

Bereken hier je zorgtoeslag voor 2013 en 2014.

Besparen op ziektekosten?

Nu dat de zorgtoeslag omlaag gaat, wordt het voor veel mensen lastiger om hun rekeningen te betalen, bijvoorbeeld voor de zorgverzekering. Gelukkig zijn er, gezien de verschillende tussen de dure en goedkope polissen, forse besparingen te realiseren. Daarom kiezen Nederlanders steeds vaker voor een overstap naar een andere zorgverzekeraar met een lagere premie. Eventueel kunnen verzekerden extra besparen door aanvullende verzekeringen waar geen of weinig gebruik van wordt gemaakt, op te zeggen.

Het afsluiten van een nieuwe, goedkopere zorgverzekering begint met het vergelijken van je zorgverzekering.

Zorgvergelijker 2017

Geboortedatum
Eigen risico
10

Reageren op: Zorgtoeslag wordt in 2014 op andere wijze berekend

 1. G. de Vries15/11/2013 10:31

  Het zou toch van de gekke zijn dat je als gepensioneerde 5 jaar lang geen verhoging van het pensioen krijgt en er dan in 2014 van de zorgverzekering premie iets afgaat je dan minder zorgtoeslag gaat krijgen.
  Van af januari 2013 € 80,- minder in de maand te besteden!!
  En wat wordt het volgend jaar ?
  Dan komt in Juli de huur verhoging met 6 % ook weer om de hoek kijken.
  Dat scheelt dan ook weer € 30,- per maand verhoging , wordt dat dan wel volledig gecompenseerd ?

 2. Echtheelweinigover...27/11/2013 12:08

  De beschikking is inmiddels op “Mijn toeslagen” en ik had al zelfs niet genoeg voor levensonderhoud, maar nu mag ik nog zo’n 9 euro per maand meer aan zorgverzekering betalen. Dat is 2 euro per week (in mijn geval bijna 10%) minder uit te geven aan alles behalve de vaste lasten. Dus eten, drinken, kleding, reiskosten, belkosten, verjaardagscadeautjes, etc, etc voor minder dan 30 euro per week.

  Wanneer houdt de overheid eens op om de huid van kale kippen ook nog weg te schrapen. Wij moeten kennelijk zelfs velloos door het leven…

 3. W.Kunst10/12/2013 18:12

  Je kunt maar beter in de bijstand lopen dan wordt je van de wieg tot het graf verzorgt.
  Zodra je ergens wat voordeel bij hebt. Dan wordt dit direct ontnomen.
  Dat krijg je als je de problemen van andere landen moet oplossen.
  En dan maar zeggen het begrotingstekort moet omlaag.

 4. Wimke14/12/2013 18:31

  Het ziet er naar uit dat wij de oplichtingspraktijken van de Oost blok schurken weer moeten betalen! Als wij iets teveel betaald krijgen ,weten ze wel hoe ze dat terug moeten halen. Hartelijk dank slapende ambtenaren.

 5. TT16/12/2013 16:38

  De zorgverzekering kost ons in 2014 ( 2 volwassenen) €9,50 minder, maar we krijgen €40 per maand minder toeslag.
  Dat wordt € 30,50 minder te besteden per maand. Wij hebben geen collectiviteitskorting, maar mogen daar wel de zure pruimen van eten.
  Wat een gekkenhuis..

  1. Koen16/12/2013 17:43

   Wellicht kunt u nog besparen door over te stappen van zorgverzekering. De verschillen in premie liggen in 2014 hoger dan tevoren.

  2. Countryfan17/12/2013 13:48

   Beste,

   Ben al weken bezig om zorgverzekeringen te vergelijken.
   Als ik volgens u de laagste aanbieder vergelijk met mijn huidige FBTO met dezelfde modules, dan spaar ik per maand € 1,72 voor mijn vrouw en ik samen.
   De afgenomen zorgtoeslag bedraagt 16 x 2 = € 32,– per maand.
   Waar haal ik die € 30,– verschil dan mee terug???
   Dat is bovenop de verhogingen van 2013 t.w.,
   Loonheffing
   Huurverhoging
   Eigen risico van € 250 naar € 350.–
   BTW van 19 naar 21%
   Waarschijnlijk heb ik nog wel wat vergeten.

 6. P. U17/12/2013 17:04

  Net binnen gekregen van de belastingdienst €35 gekort op de zorgtoeslag per maand.

  Daar gaat je collectiviteitskorting, en weken lang vergelijken van verzekeringen.

  Inderdaad als je net iets meer verdiend dan een uitkering wordt je overal op gekort.

  De belastingdienst loopt hier maar voor sinterklaas te spelen, maar niet voor de werkenden

  Ik heb de aanvullende verzekeringen maar geschrapt met alle risico`s van dien dan speel ik

  hopelijk weer een beetje kiet

 7. Dave21/12/2013 19:30

  Ook ik heb mn aanvullende verz. Geschrapt.
  Ik kan niet meer werken en ik ga vanaf 1 januari een uitkering krijgen.
  Deze terugval is voor mij net iets te fors, maar mag ik ook nog een 33 euro extra aftrekken
  Vanwege de verlaging van de toeslag.

  Direct opgezegd. Met idd alle gevolgen van dien.
  Ik vraag me echt af waar we naartoe gaan. Kan niet verzinnen wat er op mij in de komende jaren nog te bezuinigen valt. Door alle extra uitgaven zit ik straks onder bijstandsniveau.
  De rekening van vorig jaar ( eigen risico ) heb ik steeds niet betaald omdat ik t geld niet heb. ( heb geen schulden hoor, laat dat duidelijk zijn) ook verdwijnt volgend jaar naast de toeslag ook de compensaties van hett wmo en wtcg.

  Hie ga ik rondkomen? Eerlijk gezegd zal me nog een rotzorg zijn.
  Rekeningen die ik niet kan betalen, betaal ik niet. Ik weiger om me in allerlei bochten te wringen door lastenverzwaringen van de overheid

  De mazzel

 8. Josefa26/12/2013 5:42

  Na de aankondiging van nieuwe voorwaarden met de gemeente ivm eigen risiko enz. met een redelijke premieverhoging, waren we in eerste instantie blij. Totdat we de nieuwe zorgtoeslag van de belastingdienst ontvingen.
  Zo betalen wij in 2014 met z´n drieen bij voorbaat reeds het volle bedrag eigen risiko al door premieverhoging en minder zorgtoeslag.
  Eigenlijk mag dit niet waar zijn maar toch … wij zijn de kippen zonder veren en het beleid wordt blijkbaar gemaakt door kippen zonder koppen.
  Nu is de keuze aan ons: naar een andere zorgverzekeraar over stappen OF
  vooralsnog af te zien van enige zorgverzekering OF
  premiebetalingen vaker te storneren
  Het wordt immers met een totaal gezinsinkomen van €1298 (WAO met hoge kosten wegens chronische ziekte) voor 3 personen echt onmogelijk om alle gaatjes nog te dichten, c.q. alles nog te betalen. Dit alleen al is immers €1008 minder op jaarbasis!

  Josefa

Reageren?