Zorgtoeslag afgeschaft per 2014

Let op: oud artikel! Partijen VVD en PvdA willen de zorgtoeslag per 1 januari 2014 volledig schrappen. Vanaf dat moment wordt de zorgverzekering namelijk inkomensafhankelijk. Voor bijvoorbeeld lagere inkomens wordt de premie aanzienlijk lager, maar als de plannen doorgaan (wat vrij zeker is), vervalt de zorgtoeslag  voor iedereen.

Het afschaffen van de zorgtoeslag levert de schatkist ongeveer 4,5 miljard euro op. Dit bedrag wordt via de inkomstenbelasting weer teruggeven aan het volk. Die inkomstenbelastingen gaan namelijk omlaag, in 2014 zal als eerst de derde schijf in de belasting omlaag gaan van 42 naar 38 procent. Daarna volgens ook andere schijven.

Er zijn hoogleraren en economen die denken dat de zorg minder transparant wordt door de inkomensafhankelijke premie. Er zijn dan namelijk geen vaste prijs per zorgverzekering, maar verschillende prijzen per zorgverzekering voor verschillende inkomens. Dat maakt het voor mensen minder makkelijk om zorgverzekeringen te vergelijken en te bepalen welke nu voor hen het goedkoopste is. De economen zijn ook bang dat er vanwege deze ondoorzichtigheid, minder concurrentie is en dat hierdoor minder mensen een overstap zullen maken.

Zorgvergelijker 2017

Geboortedatum
Eigen risico
1

Reageren op: Zorgtoeslag afgeschaft per 2014

  1. B.ten Barge15/12/2013 16:20

    Linksom of rechtsom de middeninkomens betalen de rekening wel maar de graaiers daar kunnen ze niet meer aankomen want die afspraken kunnen we niet terug zetten.
    En de 400.000 mensen die helemaal geen premie betalen moeten we vooral met rust laten.

Reageren?