Zorgpremie vliegt omlaag door inkoopbeleid zorgverzekeraars

Veel grote zorgverzekeraars, zoals Achmea en VGZ zijn er in geslaagd de tarieven van therapeuten in 2014 te bevriezen of te verlagen, meldt de Volkskrant. Zij hoeven daardoor minder hoge vergoedingen uit te keren voor behandelingen. Kleine verzekeraars doen dit in veel mindere mate, daardoor worden de verschillen in tarieven tussen kleine en grote verzekeraars groter dan ooit. Bij bepaalde therapeuten is het verschil in tarief 23 procent voor een bepaalde behandeling.

Verzekerden profiteren

Het gevolg is dat veel verzekerden en patiënten maximaal kunnen profiteren van het inkoop beleid, want grote zorgverzekeraars zullen door de kostenbesparing de zorgpremie gaan verlagen. In 2014 zal het verschil in zorgpremie tussen grote en kleine zorgverzekeraars mogelijk een stuk groter worden. Het is aan de verzekerde om de premies met elkaar te vergelijken en eventueel een overstap te maken naar een goedkopere zorgverzekering.

Therapeuten

Veel therapeuten, zoals logopedisten en fysiotherapeuten zijn echter bepaald niet blij met inkoopbeleid van de zorgverzekeraars. Zij lopen veel inkomsten mis en houden daardoor veel minder geld over om van te leven. Van de grote verzekeraars – Achmea, CZ, Menzis en VGZ – krijgen zij een vergoeding van 29,22 euro voor de behandeling. Bij kleine verzekeraars ligt dit tarief veel hoger. Door de daling van de tarieven daalt het inkomen van de gemiddelde logopedist tot 38.000 euro bruto per jaar. Dat is nu nog ongeveer 51.000 euro. Onderhandelen met de zorgverzekeraar is er doorgaans niet bij, aldus de branchevereniging van logopedisten, fysiotherapeuten en ergotherapeuten.

Verzekeraars

Een woordvoerder van VGZ gaf aan dat zij proberen zo scherp mogelijk zorg in te kopen, de aanbieding die wij aan de therapeut doen is vrijblijvend. Zij kunnen zelf bepalen of zij het contract met ons willen afsluiten. Hoe de tarieven worden vastgesteld wordt door de zorgverzekeraars niet vrijgegeven. Het zou gaan om concurrentiegevoelige informatie.

Bron: VK

Zorgvergelijker 2017

Geboortedatum
Eigen risico