Zorgpremie maatregel in 2014 gaat mogelijk niet door

Er bestaat een kans dat de inkomensafhankelijke zorgpremie, die partijen VVD en PvdA in 2014 willen invoeren, mogelijk niet doorgaat. Dit komt door een minderheid in de eerste kamer. Op dit moment hebben de partijen uit het regeerakkoord namelijk maar 30 van 75 zetels. Voor een meerderheid heeft men 38 zetels nodig.

SP en CDA

De partijen uit het regeerakkoord zoeken in dat geval mogelijk hulp van andere partijen: CDA en SP. Echter hebben deze partijen net als veel mensen en verzekeraars in Nederland, grote kritiek tegen de maatregel. De partijen hebben echter verschillende motieven waarom ze het niet eens zijn.

CDA – zijn van mening dat de maatregel geen bezuiniging is, maar gewoon een oneerlijke verschuiving van de rekening. Verder stelt het CDA dat de maatregel de zorg niet beter maakt.

SP – wil het voorstel steunen maar alleen als het limiet (maximaal 70.000 euro) voor de inkomensafhankelijke premie wordt geschrapt. In dat geval zouden hogere inkomens (boven de 70.000 euro) nog meer gaan betalen dan nu al wordt voorgesteld. Dit zou bijvoorbeeld kunnen betekenen dat iemand met een salaris rond de Balkenende norm, 10.000 euro per jaar betaald aan zorgpremie (bijna 10 maal zoveel als nu).

Koopkracht

RTL nieuws is van plan om een kort geding aan te spannen als de koopkrachtgevolgen van de inkomensafhankelijke zorgpremie niet volledig bekend worden gemaakt door het ministerie van Premier Rutte.

Zorgvergelijker 2017

Geboortedatum
Eigen risico
1

Reageren op: Zorgpremie maatregel in 2014 gaat mogelijk niet door

  1. frances30/08/2013 14:13

    Laat iedereen een bepaald procent van het inkomen betalen, dan word iedereen even hard getroffen, ik vrees dat jan modaal straks alleen nog hard moet werken om de zorgkosten te betalen.

Reageren?