Zorgpremie aanvullende zorgverzekering hoger in 2014

Een aantal grote verzekeraars van Achmea, zoals Zilveren Kruis, heeft de zorgpremie voor de basisverzekering verlaagd. De premie ligt gemiddeld 8 procent lager dan vorig jaar. Wat er echter niet wordt gezegd door de verzekeraars is dat de zorgpremie voor de aanvullende verzekering tussen de 2 en 5 procent duurder wordt. Dit blijkt uit een onderzoek van Geld.nl.

Aanvullende zorgverzekering minder populair

De reden dan de aanvullende verzekering duurder wordt, ligt aan het feit dat verzekerden steeds minder vaak kiezen voor een aanvullend pakket. Volgens NZa had in 2009 nog 91 procent van de Nederlanders een aanvullende zorgverzekering terwijl dat aantal in 2013 is gedaald naar 85 procent.

Verzekerden blijken dus kritischer te kijken naar hun aanvullende zorgverzekering. Ze beseffen dat ze in sommige gevallen maar weinig gebruik maken van hun dekking en zeggen daarom hun aanvullende pakket op. Hierdoor blijft een deel van de verzekerden over die juist veel gebruik maakt van de aanvullende zorgverzekering. Dit heeft geresulteerd in een stijging van de premies binnen de aanvullende zorg. Naast Achmea zullen andere grote partijen als CZ en VGZ mogelijk ook de premies voor aanvullende zorg laten stijgen.

Verantwoord besparen

In het komende zorgseizoen is het verstandig om je zorgverzekering kritisch te bekijken en te achterhalen wat jouw zorgbehoeften zijn. Vergelijk je zorgpremie voor de basisverzekering en weeg de kosten en baten tegen elkaar af. Kies alleen voor een aanvullende zorgverzekering wanneer je verwacht deze echt nodig te hebben.

Zorgvergelijker 2017

Geboortedatum
Eigen risico