Werelddekking toch uit basispakket?

Werelddekking basispakketDe werelddekking van ziektekosten in het buitenland lijkt alsnog te gaan verdwijnen uit het basispakket. Dat meldt Zorgwijzer.nl aan de hand van een brief van minister Schippers aan de Tweede Kamer waarin een verzoek staat tot wetswijziging. Een besparing van 60 miljoen euro zou kunnen worden behaald, mocht de werelddekking inderdaad uit het basispakket gehaald worden.

Natuurlijk  moet de wetswijziging eerst nog worden goedgekeurd door de Eerste- en Tweede Kamer. Zouden de plannen doorgaan dan zullen Nederlanders per 2015 niet langer via hun basisverzekering gedekt zijn voor medische zorg buiten Europa. Binnen Europa zal de dekking wel blijven bestaan. Om torenhoge ziektekosten te vermijden heb je buiten Europa per januari 2015 een aanvullende zorgverzekering of reisverzekering nodig.

Er waren vorig jaar al plannen om de werelddekking uit het basispakket van de zorgverzekering te halen. Toen ging het plan onder druk van de oppositie niet door.

Wat houdt de werelddekking in?

Iedereen met een verplichte Nederlandse basisverzekering is wereldwijd verzekerd tegen ziektekosten. Wel heb je te maken met het zogenaamde Nederlandse marktconforme tarief. Dat betekent dat je in het buitenland niet meer vergoed krijgt dan dat je in Nederland voor een bepaalde behandeling of een bepaald medicijn vergoed krijgt. Wil je wel een volledige vergoeding? Dan moet je een aanvullende zorgverzekering of reisverzekering afsluiten met dekking voor medische kosten.

Basispakket in 2015

De inhoud van het basispakket in het jaar 2015 wordt langzaam aan duidelijk. Zo worden er een aantal geneesmiddelen (voorwaardelijk) aan het basispakket toegevoegd, zullen er een aantal AWBZ worden overgeheveld naar de zorgverzekeringswet en hebben patiënten in 2015 recht op vergoeding van geriatrische revalidatiezorg. Bekijk hier alle wijzigingen in de zorgverzekering die tot dusver bekend zijn.

Zorgvergelijker 2017

Geboortedatum
Eigen risico