Aantal wanbetalers zorgverzekering stijgt

Zorginstituut WanbetalersAnno 2015 kunnen steeds meer mensen hun zorgverzekering niet meer betalen. Op dit moment zijn er maar liefst 331.000 mensen die verzekerd zijn, maar geen zorgpremie of eigen risico afdragen aan hun zorgverzekeraar. Eind 2010 waren dit er nog maar 260.000. Ook in de laatste acht maanden werd een stijging geconstateerd van vijf procent. Gezamenlijk bedraagt de schuld van de wanbetalers 1,2 miljard euro, blijkt uit cijfers van RTL nieuws. Ook het aantal betalingsregelingen is de afgelopen tijd exorbitant gestegen. De laatste twee jaar steeg het aantal regelingen van 50.000 naar bijna 200.000 regelingen in 2014.

Aanmelding bij Zorginstituut Nederland

Als je na verschillende aanmaningen, waarschuwingen en brieven nog steeds niet aan je betalingsverplichtingen voor de zorgverzekering kan voldoen, wordt je aangemeld bij het Zorginstituut Nederland (voorheen het CVZ). Deze zal de zorgpremie bij de wanbetaler verhalen. Het Zorginstituut kan verschillende middelen hiervoor gebruiken, zoals beslag leggen op:

 • Loon
 • Uitkeringen
 • Toeslagen (bijvoorbeeld de zorgtoeslag).
 • Ook kan het Zorginstituut beslag leggen op rekeningen of bezittingen via het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB).

Werkloosheid en echtscheiding zijn de meest voorkomende oorzaken van wanbetalers voor de zorgverzekering. Ook de stijging van de zorgkosten en het eigen risico spelen een belangrijke rol.

Betalingsregeling

Verschillende zorgverzekeraars zoeken nu zelfs de mensen thuis op om ze te begeleiden en te helpen bij het treffen van een betalingsregeling. Ook het gespreid betalen van het eigen risico kan hier een steentje aan bijdragen. Het aantal wanbetalers zou in 2015 mogelijk nog verder gaan toenemen, gezien de stijging van de zorgpremie en het eigen risico.

 

Zorgvergelijker 2017

Geboortedatum
Eigen risico
6

Reageren op: Aantal wanbetalers zorgverzekering stijgt

 1. karel07/09/2014 21:15

  Oplichters! Allemaal!

 2. RL08/09/2014 8:51

  Los van de reden van wanbetaling zijn de kosten voor een zorgverzekering gewoon belachelijk hoog! Ondanks dat de verzekeringsmaatschappijen al jaren winst maken stijgen de premies en het eigenrisico ieder jaar weer……. Waarom??? Het is niet alleen de zorg, ook op andere plekken zijn de kosten enorm toegenomen… We staan met 1 voet in de afgrond, maar de overheid ziet het niet… Vind je het gek? De bestuurders van dit land trekken zelf het hoogst (voor hun mogelijke) inkomen, dus zij kunnen niet relativeren met de “echte” burgers… Zet ze ook op een”normaal” inkomen en laat ze het zelf maar eens ervaren, ben dan benieuwd wat zij ervan vinden.

 3. hassan08/09/2014 10:52

  wat een goede berichten allemaal! inderdaad allemaal diefstal van de burgers om een klein aantal zakken met veel geld te vullen…

 4. Bert08/09/2014 13:01

  Wij het volk bepalen of prijzen te hoog zijn.
  Immers u als consument koopt ook in de winkel met de laagste prijs
  Hoe meer mensen niet meer (kunnen) betalen, heel misschien gaat er dan eindelijk een lichtje gaan branden ?

  De enheid geeft de grootste macht en die macht zit bij ons het volk.

 5. Tantalised17/02/2015 14:12

  Zorgaanbieders en -verzekeraars hebben maar liefst 11,3 miljard euro aan ‘overtollig’ eigen vermogen opgebouwd in de afgelopen jaren.

  Sinds wanneer zijn zorgaanbieders bankiers geworden. Op dit moment is het eigen vermogen 6,5 miljard meer dan verplicht is.
  Steeds meer wanbetalers bij zorgverzekering 340.000 al in 2014.
  Wordt wakker Nederland…..

 6. Tantalised17/02/2015 14:39

  We moeten terug naar een inkomens gebonden zorg stelsen want we betaalden toen gemiddeld 30 – 40 euro. Je was daar gewoon goed verzekerd. Toen werd het hele zorg stelsel overhoop gegooid. Toen werd eigenrisico ingevoerd. Ziensdien loopt het de spuigaten uit en betaal je steeds meer en meer terwijl je steeds minder verzekerd bent. Je durft als minima met alleen een basis verzekering bijna niet naar de dokter want de kosten daarvoor zijn bijna niet op te brengen.

  Nederland wordt aub wakker……

Reageren?