Verschil tussen eigen bijdrage en eigen risico

Aftrek ziektekostenVeel mensen halen de eigen bijdrage en het eigen risico van de zorgverzekering door elkaar. In dit artikel worden daarom de verschillen duidelijk besproken. Maak je gebruik van zorg? Dan kun je voor voor zowel het eigen risico als de eigen bijdrage in aanmerking komen. In dit artikel bespreken we wat dat kan betekenen.

Wanneer betaal ik het eigen risico?

Het eigen risico is een bepaald bedrag aan zorgkosten waarvoor je ieder jaar opnieuw “risico” loopt. Dit bedrag dien je eerst te vereffenen aan jouw zorgverzekeraar alvorens je van de zorgverzekeraar vergoeding krijgt voor ontvangen zorg (bijvoorbeeld medicijnen of een operatie in het ziekenhuis).

Voor bijna alle soorten zorg is het eigen risico van toepassing op de volgende uitzonderingen na:

 • Zorg voor kinderen jonger dan 18
 • Huisarts (let op: dit geldt niet voor voorgeschreven medicijnen)
 • Verloskundige- en kraamzorg
 • Aanvullende zorg
 • Hulpmiddelen die je leent
 • Ketenzorg

Voorbeeld

Stel dat het ziekenhuis een rekening van 500 euro declareert bij jouw zorgverzekeraar. Wat de zorgverzekeraar dan eerst zal doen is het eerste deel (bijv. 360 euro) van die rekening bij jou verhalen. De rest van de rekening (140 euro) wordt vergoed. Bij een volgende nota (binnen hetzelfde jaar) zal de zorgverzekeraar de volledige rekening vergoeden. Je hebt immers het eigen risico voor dat jaar al betaald.

Verplicht en vrijwillig eigen risico

De hoogte van het wettelijk verplichte eigen risico verschilt ieder jaar. Daarnaast is het mogelijk het eigen risico vrijwillig te verhogen met maximaal 500 euro. Je loopt dan meer “risico”, maar je vangt dan wel een korting van 15 tot 25 euro per maand op je premie. Of het vrijwillig verhogen van het eigen risico financieel aantrekkelijk is, hangt af van jouw situatie.

Wanneer betaal ik een eigen bijdrage?

De eigen bijdrage is een gedeelte van de medische kosten die je zelf moet betalen/bijdragen. Het verschil met het eigen risico is dat de eigen bijdrage per zorgsoort kan verschillen en dat het eigen risico constant is. Verder geldt de eigen bijdrage maar voor een beperkt aantal zorgsoorten uit het basispakket:

 • Hulpmiddelen vanuit het basispakket, zoals een gehoortoestel
 • Zittend ziekenvervoer
 • Kraamzorg en bevalling in het ziekenhuis zonder medische indicatie
 • Bepaalde geneesmiddelen
 • Bepaalde tandheelkundige zorg

Op deze pagina vind je meer informatie over de eigen bijdrage en hoeveel deze per zorgsoort bedraagt.

Wanneer betaal ik beiden?

In sommige situaties betaal je een eigen bijdrage en een eigen risico. De eigen bijdrage wordt als eerste toegepast. Op het resterende bedrag betaal je eventueel nog het eigen risico (tenzij je deze al hebt afgelost).

Voorbeeld

 1. Hans heeft recht op ziekenvervoer, omdat hij een rolstoel heeft. De kosten van het eerste ziekenvervoer in dat jaar komen op 300 euro.
 2. Als eerste wordt de eigen bijdrage (96 euro in 2014) van het bedrag afgetrokken: 300 – 96 = 204 euro blijft over.
 3. Vervolgens wordt het eigen risico toegepast (360 euro in 2014). Omdat Hans het eigen risico nog niet eerder heeft gebruikt, zal hij de volledige kosten van het ziekenvervoer zelf betalen. Het eigen risico wat overblijft is 360 – 204 = 156 euro.
 4. De tweede keer dat Hans in dat jaar gebruik maakt van zittend ziekenvervoer, is de rekening wederom 300 euro. De eigen bijdrage heeft hij voor dat jaar al betaald. Hij betaalt alleen nog het resterende eigen risico voor dat jaar: 156 euro. Het bedrag wat overblijft: 300 – 156 = 144 euro wordt vergoed door de zorgverzekeraar van Hans.
 5. De derde keer dat Hans gebruik maakt van ziekenvervoer wordt de volledige rekening gedekt door zijn zorgverzekeraar.

Zorgvergelijker 2017

Geboortedatum
Eigen risico
1

Reageren op: Verschil tussen eigen bijdrage en eigen risico

 1. Snorretje12/05/2014 16:24

  Ik snap het nu eindelijk

Reageren?