Vergoeding zorgverzekering voor spoedeisende hulp in het buitenland: dit moet je weten

Veel Nederlanders weten niet welke vergoeding zij krijgen vanuit hun zorgverzekering voor spoedeisende hulp in het buitenland. Om duidelijkheid te scheppen, hebben wij de nodige informatie voor jou op een rij gezet. Na het lezen van het artikel weet je precies welke verzekering jij in het buitenland nodig hebt.

Dekking medische kosten basisverzekering

De Nederlandse basisverzekering, die voor iedereen verplicht is, dekt spoedeisende medische hulp in het buitenland tot het Nederlandse tarief. Dit Nederlandse tarief is gebaseerd op wat zorg, verpleging, een medicijn of een bepaalde behandeling in ons land kost. Wat mensen echter niet weten is dat de tarieven in het buitenland anders kunnen liggen. Zo zijn veel privéklinieken (bijvoorbeeld in de VS, Griekenland, Turkije en Zwitserland) twee, drie tot wel tien keer zo duur als in Nederland. Een ongeluk op je vakantiebestemming kan (naast het ongeluk zelf) ook voor een andere onaangename verassing zorgen: een gigantische rekening voor medische kosten die maar deels door de basisverzekering wordt gedekt.

Aanvullende zorgverzekering meestal toereikend

Voor een ruimere dekking voor spoedeisende medische kosten in het buitenland kun je een aanvullende module of aanvullende zorgverzekering afsluiten. Ook hier moet je goed opletten, want een aantal zorgverzekeraars vergoeden slechts tot twee maal het Nederlandse tarief. Vooral voor duurdere behandelingen en zorg in privé buitenlandse privéklinieken is dit niet toereikend. Sluit voor volledige vergoeding van de behandeling dus een aanvullend pakket af die wel 100 procent dekt. In het onderstaande voorbeeld zie je goed bij welke zorgverzekeraars de verschillen liggen en waar buitenlanddekking relatief het goedkoopst is.

(klik op de tabel voor een vergroting)

Vergoeding-spoedeisende-zorg-buitenland

Als je vaak in het buitenland bent vanwege vakantie, werk of anders, kan een aanvullende verzekering met ruime buitenlanddekking wel zo handig zijn. Een andere optie is een reisverzekering die geneeskundige kosten dekt. Kijk in onze zorgvergelijker voor de mogelijke opties.

Bron: ZorgWijzer.nl

Zorgvergelijker 2017

Geboortedatum
Eigen risico