Veel mensen niet naar de huisarts vanwege “eigen risico”

Uit een onderzoek van Nivel werd gisteren bekend dat veel mensen niet naar de huisarts gaan om te voorkomen dat ze het eigen risico van hun zorgverzekering moeten betalen. Een verontrustende conclusie, want een bezoek aan de huisarts heeft helemaal geen invloed op het eigen risico. Ook veel geneesmiddelen bij de apotheek vallen niet onder het eigen risico.

Kosten die gemaakt worden bij bezoek of behandeling bij de huisarts worden direct vergoed door de zorgverzekeraar en staan dus los van het eigen risico. Veel mensen weten dit mogelijk niet en blijven liever ziek thuis in de gedachte dat ze zo geld besparen op hun zorgverzekering. Andere verklaringen zijn dat mensen proberen een verwijzing naar het ziekenhuis te voorkomen, waar het eigen risico namelijk wel geldt. Dat is zeer onverstandig want op lange termijn kunnen de klachten erger worden en dan is opname in het ziekenhuis misschien wel onvermijdelijk. Tevens kunnen de kosten dan nog hoger oplopen dan eerder geanticipeerd. Wees dus verstandig en ga bij klachten op tijd naar de huisarts

In 2013 bedraagt het eigen risico 350 euro wat mogelijk nog meer mensen kritischer laat kijken naar de zorg die zij nodig hebben. In 2014 wordt het eigen risico inkomensafhankelijk. Wil je meer informatie over de zorgverzekering, het basispakket en wat wel en niet onder het eigen risico valt? Kijk dan op deze pagina.

Zorgvergelijker 2017

Geboortedatum
Eigen risico