Tips bij het overstappen van zorgverzekering

In 2013 stappen maar liefst 1,3 miljoen mensen over naar een andere zorgverzekeraar, dat is veel meer dan in de jaren ervoor. Mensen zijn zich steeds meer bewust van de stijgende kosten in de zorg en zijn daardoor eerder geneigd een overstap te maken naar een andere, goedkopere ziektekostenverzekeraar. Zo’n overstap lijkt eenvoudig en dat is het eigenlijk ook wel. Toch zijn er wel een aantal zaken waarop je goed op moet letten. Wij zetten daarom speciaal voor jou een aantal nuttige tips op een rij:

Begin met een goede vergelijking

Voor je kunt overstappen moet je eerst een grondige vergelijking doen tussen de verschillende zorgverzekeraars. Iedereen biedt hetzelfde basispakket aan, maar in hoogte van de zorgpremie kan wel degelijk een verschil zitten. Ook in de aanvullende pakketten kan er veel verschil in dekking en tarief zitten. Bovendien kan de zorgpremie fluctueren naargelang je het eigen risico aanpast. Kijk hiervoor ook in onze vergelijkmodule.

Let op de aanvullende zorgverzekering en acceptatieplicht

De acceptatieplicht geldt alleen voor het afsluiten van de basisverzekering, een zorgverzekeraar mag jou namelijk bij wet niet weigeren. Voor een aanvullende verzekering kan dit echter wel, let hier goed op. Zeker als je een chronische ziekte of extra zogkosten hebt, kan het in sommige gevallen voorkomen dat je wordt geweigerd. Wacht daarom met het opzeggen van je “oude” zorgverzekering voordat de overstap naar jouw “nieuwe” zorgverzekeraar helemaal rond is.

Stap tijdig over

Als je daadwerkelijk van plan bent om over te stappen, zeg dan op tijd – uiterlijk 31 december 2012 – je oude zorgverzekering op. Je nieuwe zorgverzekeraar kan hier goed bij helpen mits je deze dan al hebt afgesloten. Dit kan officieel tot 1 februari 2013, het wordt echter aangeraden dit al voor het begin van het nieuwe jaar te doen, zeker als je ook een aanvullend pakket afsluit.

Kijk kritisch naar aanvullende zorg

In sommige gevallen kan het slimmer zijn om geen aanvullende zorgverzekering  af te sluiten, maar in plaats daarvan juist wat geld apart te leggen in de zeldzame gevallen dat je een medische behandeling noodzakelijk acht. Dat kan veel goedkoper zijn dan iedere maand een fors bedrag over te maken aan de verzekeraar, zeker als je nauwelijks gebruik maakt van het aanvullende pakket dat je hebt. Toch kan een aanvullende zorgverzekering in sommige gevallen wel degelijk geld besparen, zo is een aanvullende verzekering voor fysiotherapie ideaal als je regelmatig klachten hebt aan spieren en/of gewrichten. Weeg de kosten van een aanvullende verzekering daarom eerst goed af tegen de kosten van de behandelingen zelf. Kijk ook op deze pagina voor meer advies.

Overweeg het eigen risico te verhogen

Het vrijwillig verhogen van het eigen risico van 350 naar 850 euro (in 2013) kan je ongeveer 25 euro per maand aan zorgpremie besparen. Dat is een aantrekkelijke besparing, maar zou alleen overwogen moeten worden als je eigen risico ieder jaar onder de 220 euro blijft. Let op dat de aanvullende verzekering en de huisarts niet onder het eigen risico vallen.

Zorgvergelijker 2017

Geboortedatum
Eigen risico