Studenten zorgverzekering 2014: bespaartips

Anno 2014 zijn studenten op zoek naar simpele, degelijke, maar vooral goedkope zorgverzekering. Studeren is immers al duur genoeg. Gelukkig zijn er voor studenten veel opties voor studenten om fors te besparen op de zorgverzekering. Veel studenten beseffen dit echter niet. In dit artikel proberen we – speciaal voor de student – een aantal nuttige bespaartips op te sommen. Zo kun je door kritisch te kijken naar je zorgverzekering al gauw enkele honderden euro’s besparen.

Vergelijken en overstappen

Allereerst moet je als student bereid zijn een overstap te maken naar een andere, goedkopere zorgverzekering. Ieder jaar fluctueren de zorgpremies en kan er tussen de hoogste en de laagste premie veel verschil zitten. In 2013 zat er tussen de hoogste en laagste zorgpremie bijna 200 euro per jaar verschil. Dat is voor 2014 niet anders.

 Voordat je een overstap kunt maken moet je natuurlijk wel de premies met elkaar kunnen vergelijken. Dit kan zodra de verzekeraars met hun zorgpremies, tarieven en vergoedingen naar voren komen. Dit gebeurt ieder jaar rond de maanden oktober en november.

Eigen risico verhogen

Studenten zijn over het algemeen gezonde jongeren, dat wil zeggen dat zij gemiddeld minder zorguitgaven hebben dan anderen. De feiten spreken voor zichzelf. Zij vallen dus buiten de risicogroep voor de duurdere operaties en behandelingen.

Toch durven studenten vaak niet om het eigen risico op vrijwillige basis te verhogen, terwijl dat wel kan resulteren in een flinke korting op de zorgpremie. In 2013 liep dit bedrag op tot wel 25 euro per maand, waneer je het vrijwillig het eigen risico verhoogde naar 850 euro.

In 2014 ligt het verplichte eigen risico op een bedrag van 360 en kun je deze maximaal vrijwillig verhogen tot 860 euro. De exacte korting op de premie verschilt sterk per verzekeraar, maar vooral prijsvechters en budget zorgverzekeraars als Bewuzt, ZEKUR, AnderZorg en CZ Direct bieden vaak een flinke korting bij verhoging van het eigen risico.

Eigen risico 2014

Maak voordat je roekeloos het eigen risico verhoogd wel eerst even een goede overweging. Hoe vaak heb je in de afgelopen jaren

gebruik gemaakt van je basisverzekering? En hoe vaak moest je daarvoor eerst zelf een deel van de rekening betalen? Ben jij nooit meer dan circa 200 euro kwijt aan je eigen risico, dan kun je overwegen om vrijwillig te verhogen.

Het geld dat je bespaart kun je eventueel opzij zetten als er echt iets aan de hand is.

Aanvullende zorg

Het is gebleken dat studenten nog vrij vaak kiezen voor een aanvullende zorgverzekering. Soms is dat inderdaad nodig, maar veel jongeren zijn onnodig verzekerd. Wat heeft een student nu aan alternatieve geneeswijzen of vergoeding voor loophulpmiddelen? Ook is het soms verstandiger om juist wat geld apart te leggen voor zorg die buiten het basispakket valt in plaats van ieder maand een bedrag te storten aan een zorgverzekering waar je amper gebruik van maakt. Kijk dus goed naar wat jij nodig hebt aan aanvullende zorg en hoe vaak je er gebruik van maakt. Vervolgens besluit je dan of het financieel aantrekkelijk is om te kiezen voor een zorgverzekering met extra dekking.

Studentenkorting

Verzekeraars zien graag dat studenten zich laten verzekeren bij hun zorgverzekeringen. Dat is ook niet gek, want studenten hebben immers minder zorgbehoeftes dan ouderen. Zorgverzekeraars bieden daarom aantrekkelijke collectiviteitskortingen via de studie- of studentenvereniging. Op deze manier ontvang je al snel 10 procent korting op de maandelijke premie.

Besparen

Hieronder laten we zien wat een willekeurige student potentieel kan besparen op jaarbasis. Het geldt wat hij/zij spaart kan apart worden gezet voor wanneer het harder nodig is.

Oude Zorgverzekering (2013) Bedrag (€)
Zorgpremie (per jaar) met eigen risico van €350

€ 1.210,00

Aanvullende zorgpremie (per jaar)

€ 257,00

Totaal per jaar

€ 1.467,00

 

Nieuwe Zorgverzekering (2014) Bedrag (€)
Zorgpremie (per jaar) met eigen risico van €860

€ 864,00

Geen kosten (onnodige) aanvullende zorg

€ 0,00

10% Collectiviteitskorting (studenten)

ingebrepen

Totaal per jaar

€ 864,00

Besparing op jaarbasis:

€ 603,00

Zorgvergelijker 2017

Geboortedatum
Eigen risico