Staking huisartsen vanwege wijziging zorgverzekeringswet

Zorgverzekering toekomstOm patiënten en verzekerden voor te lichten over de aankomende wijzigingen in de zorgverzekeringswet (Zvw) zullen huisartsen woensdagmiddag hun werkzaamheden stilleggen. Ook is de kans aanwezig dat andere zorgverleners, zoals fysiotherapeuten, apothekers en tandartsen, tijdelijk staken.

De aanpassingen in de zorgverzekeringswet staan gepland voor 1 januari 2015 en zullen gevolgen hebben voor de keuze van patiënten uit zorginstellingen en artsen. Om precies te zijn gaat het om artikel 13. Hierin staat dat zorgverzekeraars altijd verplicht zijn een bepaalde vergoeding te betalen aan een verzekerde als hij/zij besluit naar een zorgaanbieder te gaan waar de zorgverzekeraar geen afspraken mee heeft. Deze vergoeding bedraagt meestal 75 of 80 procent. De tweede kamer (en veel zorgverzekeraars) willen de verplichting schrappen. Hierdoor zouden zorgverzekeraars veel selectiever zorg kunnen inkopen en meer kunnen letten op kwaliteit. Hierdoor zullen ook de zorgkosten afnemen.

Huisartsen en veel andere zorgverleners zijn het echter sterk oneens met deze plannen. Zij menen dat zij na de wetswijziging niet langer hun patiënten kunnen doorsturen naar zorginstellingen waar de zorgverzekeraar van de patiënt geen contract mee heeft. Met andere woorden, de zorgverzekeraar bepaald dan min of meer in welke zorginstellingen (of bij welke zorgaanbieder) de patiënt terecht kan. Een kwalijke zaak, aldus de huisartsenvereniging.

Het kiezen van een geschikte zorgpolis (natura of restitutie) zal dus veel belangrijker worden als de plannen doorgaan. Mogelijk kan dit zelfs resulteren in een groot aantal overstappers.

Zorgvergelijker 2017

Geboortedatum
Eigen risico