Premie zorgverzekering in 2013 mogelijk 20 euro meer

Minister Edith Schippers meldt dat de premie voor de zorgverzekering in 2013 mogelijk 20 euro hoger zal zijn dan in 2012. Op Prinsjesdag worden deze cijfers echter officieel gepresenteerd. Door de stijging in de premie en voor het eigen risico zullen mensen in 2013 meer van hun inkomen moeten afstaan om de zorgverzekering te betalen.

Gelukkig bepaalt niet de overheid de prijs, maar de zorgverzekeraars zelf. Zij kunnen de precieze hoogte van de premie afstellen. Wel geeft de overheid een richtlijn aan voor de kosten die zorgverzekeraars nodig hebben om de kosten voor de basisverzekering te dekken.

Dat de premie in prijs is gestegen, is mede te danken aan de veranderingen in het basispakket. Hoewel een aantal zaken uit het pakket zijn gehaald (bijv. rollator) komen er wel weer andere dingen in de plaats, zoals vergoeding van zorg voor revaliderende ouderen. Daarnaast speelt ook de inflatie een rol in de stijging.

Eerder werd al bekend dat het eigen risico gaat stijgen tot 350 euro. Wel is er een 115 euro hogere zorgtoeslag voor huishoudens met lage inkomens, hierdoor worden zij volledig gecompenseerd voor de forse stijging van het eigen risico.

Zorgvergelijker 2017

Geboortedatum
Eigen risico