Overstappen zorgverzekering in 2015; de moeite waard?

Wisselen van zorgverzekering in 2014Veel Nederlanders twijfelen er over: moet ik overstappen naar een andere, misschien wel goedkopere zorgverzekering? Er zijn voor de meeste Nederlanders genoeg  opties om flink te besparen op hun zorgkosten, zoals het switchen naar een internetverzekering, verhogen van het eigen risico of het opzeggen van die dure tandartsverzekering. Toch zijn er nog altijd veel mensen die twijfelen: overstappen zou een gedoe zijn en amper een voordeel opleveren. Maar is dat wel zo?

We vroegen één van onze overstappers, Kees van Meer, een aantal vragen over het vergelijken en overstappen van zorgverzekeringen. Kees van Meer is 33 jaar en stapt sinds 2009 al ieder jaar over naar een andere zorgverzekering. Hij kent inmiddels dus de kneepjes van het vak.

  • Kost het echt zoveel moeite om over te stappen?

“Nee, overstappen is veel gemakkelijker dan de meeste Nederlanders denken. Als je weet welke zorgpolis en zorgverzekeraar je wilt, kun je in minder 5 minuten een nieuwe zorgverzekering afsluiten. In feite is het een kwestie van je persoonsgegevens invullen en de aanvraag versturen. Je nieuwe zorgverzekeraar zorgt er ook voor dat je ‘oude’ zorgverzekering voor je wordt opgezegd. “

“Voordat je kunt overstappen, moet je echter eerst zorgverzekeringen met elkaar vergelijken. Dat proces kan wel wat langer dan 5 minuten duren. Zeker als je bijvoorbeeld niet precies weet welke dekking je nodig. Gelukkig zijn er daarom vergelijkingssites die je kunnen helpen een keuze te maken. “

  • Is het financieel de moeite waard om er tijd aan te besteden?

“Het kan absoluut helpen om je zorgverzekering te vergelijken. Ik zeg altijd maar: oriënteren en vergelijken kan nooit kwaad. Het kan zomaar zijn dat er een zorgverzekering is met dezelfde dekking als je oude pakket, maar met een stuk lagere premie. Voor veel mensen is er echt wat te besparen.”

“De overheid is zelfs een campagne gestart waarin mensen worden opgeroepen om hun contracten, waaronder de zorgverzekering, kritisch onder de loep te nemen. Het motto van die campagne luidt zelfs: ‘niets doen kost je poen’. Dat zegt opzich al genoeg.”

  • Hoeveel geld kun je besparen?

“Op alleen de basisverzekering kun je al gauw 100 euro per jaar besparen. Ik heb zelf wat kort onderzoek gedaan voor de zorgverzekering in 2015 en wat bleek: de duurste standaard basispolis is bij zorgverzekeraar A bijvoorbeeld meer dan 20 euro per maand duurder dan de goedkoopste naturapolis bij zorgverzekeraar B. Dat zijn forse verschillen!”

“En ook voor de aanvullende zorg- en tandartsverzekeringen zijn er grote verschillen, heb ik ontdekt. Soms wel tot 20 a 25 euro per maand. Dan spreek je op jaarbasis toch over een flinke som geld.”

“Mensen die al jarenlang honkvast zijn en niet overstappen betalen dus mogelijk te veel of hebben een zorgverzekering die misschien niet meer bij hun wensen past. Dat was bij mij ook het geval, totdat ik voor het eerst een overstap maakte. In één klap betaalde ik 25 euro per maand minder tegen een vrijwel vergelijkbare dekking.”

  • Waarom zijn er veel mensen die twijfelen of ze overstappen, denk je?

“Ja, daar kunnen verschillende redenen voor zijn. Ik denk dat het deels te maken heeft met het feit dat veel mensen niet weten dat ze kunnen besparen of wel weten dat ze kunnen besparen, maar de besparing lang niet de moeite vinden. Maar ik hoor ook dat veel (wat oudere) mensen bang zijn dat ze bij de nieuwe zorgverzekering niet dezelfde dekking hebben of dat men bij het overstappen naar een goedkopere zorgverzekering geweigerd worden. Ik snap die angst wel een beetje. Want vroeger was het inderdaad lastiger om te wisselen van zorgpolis.”

“MAAR in ons nieuwe stelsel is de acceptatieplicht ingevoerd, waardoor tegenwoordig iedereen kan wisselen voor de basisverzekering. “Ondanks dat de feitelijke barrières zijn opgeheven, blijft de perceptie van ‘geweigerd worden’ kennelijk nog bestaan. Dat is jammer, want er is veel te besparen.”

  • Wat haalt mensen toch over de streep om over te stappen, volgens jou?

“Uiteindelijk is het toch de premie die voor het gros van de mensen doorslaggevend is. Het feit dat je (fors) kunt besparen haalt de mensen over om die overstap toch te maken.”

  • Waar moeten we, volgens jou, op letten als we een andere zorgverzekering gaan uitkiezen?

“Natuurlijk zijn er de standaard zaken waar je op let, zoals de premie van de aanbieder, het eigen risico en keuzevrijheid uit zorgaanbieders. Als je keuzevrijheid belangrijk vindt, let dan bijvoorbeeld op het aantal ziekenhuizen dat is gecontracteerd in jouw woonomgeving. Er zijn namelijk zogenaamde budgetpolissen waarbij je voor planbare ziekenhuiszorg bijvoorbeeld maar in 30 of 40 Nederlandse ziekenhuizen terecht kunt .”

“Zelf vind ik het belangrijk om goed te letten op de prijs-kwaliteit, ofwel prijs-dekking verhouding. Wat betaal ik aan premie en wat krijg ik daarvoor terug? Kijk naar alle dekkingen die je krijgt als je kiest voor een aanvullende verzekering. Soms kom je dekkingen tegen waar je nooit van had gedacht dat je er gebruik van kon maken.”

  • Zijn er verzekeraars die bijvoorbeeld specifiek ergens in gespecialiseerd zijn?

“Er zijn verzekeraars en zorglabels die zich qua uitstraling vooral richten op jongeren en studenten en daar ook de dekking op aanpassen, denk bijvoorbeeld aan aanvullende pakketten met vergoeding voor vaccinaties, anticonceptie en fysiotherapie. Zaken die voor jongeren over het algemeen belangrijk zijn.”

“Anderzijds zijn er ook zorgverzekeraars die zich richten op mensen die behoefte hebben aan een hele uitgebreide dekking, bijvoorbeeld onbeperkt fysiotherapie of een hele hoge vergoeding voor orthodontie. Wat dat betreft is er dus zeker een vorm van specialisatie.”

  • Ga je dit jaar weer overstappen?

“Zeker, ik heb nu twee verzekeraars op het oog. Ik bespaar misschien paar een paar euro per maand, maar het is toch de moeite, vind ik zelf.”

Zorgvergelijker 2017

Geboortedatum
Eigen risico