Overstapgedrag consumenten

In juni 2012 deed de NZa (Nederlandse Zorgautoriteit) onderzoek naar het overstapgedrag van mensen naar een andere zorgverzekering. Aan de hand daarvan kan worden geconcludeerd dat over de jaren heen steeds meer mensen overstappen naar een andere ziektekostenverzekering. In 2008 stapten bijna 600.000 (3.6%) mensen over, in 2012 is dat aantal gestegen tot ruim 1 miljoen, wat neer komt op ruim 6%. Zie hieronder een gedetailleerde tabel met volledige informatie.

Als we kijken naar de lichtblauwe trendlijn kunnen we een voorzichtige aanname maken: in het jaar 2012/2013 zullen  1,2 miljoen mensen overstappen van zorgverzekering. Dat is dus ruim 2 maal zo veel als in 2008. Vanwege de economisch onzekere tijd en de stijging van het eigen risico lijken mensen op allerlei vlakken geld te willen besparen, ook op hun zorgverzekering. Het wordt daarom verwacht dat mensen al gaan vergelijken en op zoek gaan naar de goedkoopste zorgverzekering voor het jaar 2013, men zou dan mogelijk 100 tot 200 euro op jaarbasis kunnen besparen.

Toch zijn er ook heel veel consumenten die tevreden zijn over hun verzekering. Deze zullen niet snel de overstap maken, omdat zij simpelweg erg tevreden zijn over de service van hun zorgverzekeraar.

Denkt u erover om over te stappen? Laat hieronder een reactie achter.

Bron: NZa Marktscan

 

Zorgvergelijker 2017

Geboortedatum
Eigen risico