Ouderen betalen meer voor aanvullende zorgverzekering

Steeds meer zorgverzekeraars besluiten ouderen meer te laten betalen  voor de aanvullende zorgverzekeringen. Als je jonger bent gaat de premie voor de zorgverzekering juist omlaag. Aanvullend verzekeren staat Anno 2014 dus niet langer in het teken van “samen delen” en “solidariteit”. Het verschil in premie is soms bijna 70 procent voor dezelfde verzekering, zo meldt RTL nieuws.

Ouderen maken nu eenmaal meer gebruik van de aanvullende zorgverzekering dan jongeren. Die laatste groep kiest zelfs steeds minder vaak voor een aanvullende zorgpakket, omdat ze inzien dat ze er geen gebruik van maken. Dit heeft als gevolg dat de zorgverzekeraars een stijgend percentage oude verzekerden hebben voor de aanvullende zorgverzekering. Verzekeraars willen nu met lagere premies voor aanvullende zorg, jongeren lokken om toch te kiezen voor een verzekering. Ouderen betalen deze “korting”van de jongeren, zij betalen dus meer premie. Het solidariteitsprincipe lijkt ver zoek.

Steeds meer verzekeraars beginnen met het onderscheid tussen jong en oud. Zo zal VGZ per 1 januari 2014 voor een bepaalde aanvullende polis een premie van 382 euro hanteren voor ouderen terwijl jongeren slechts 335 euro betalen. Een verschil van 14 procent. Bij Zilveren Kruis is het verschil zelfs 67 procent voor bepaalde aanvullende pakketten. Ook kleine verzekeraars kiezen steeds meer voor het onderscheid tussen jong en oud. Ouderen stappen nu eenmaal minder vaak over en zijn dus als het ware “bereid” om meer premie te betalen dan jongeren (die veel vaker overstappen).

Volgens RTL zullen de premies de komende jaren steeds verder uiteenlopen voor jong en oud en zullen ook andere factoren een rol van betekenis gaan krijgen in het bepalen van de zorgpremie voor verzekerden, zoals gezondheid en leefstijl.

Bronnen: RTL Nieuws en Volkskrant

Zorgvergelijker 2017

Geboortedatum
Eigen risico