Op vakantie? Ga goed verzekerd op reis!

Het is hartje zomer, miljoenen Nederlanders gaan op vakantie, waarvan velen naar het buitenland. Voor die groep is het zaak om even van nauwlettender naar je zorgverzekering te kijken. Je wilt natuurlijk wel dat je verzekerd bent in het buitenland, mocht er onverhoopt toch iets naars gebeuren. Daarom hebben we speciaal voor jou een aantal handige zorgtips op een rijtje gezet:

Vraag een Engelstalige polis aan, vooral buiten Europa

Met een Engelstalige polis kun je in landen buiten Europa gemakkelijker aantonen dat je verzekerd bent tegen tal van risico’s. In sommige landen (zoals Rusland) is het zelfs verplicht op deze polis te tonen voordat je het land binnen mag komen.

Neem je Europese zorgpas mee (als je die hebt)

Indien je naar het buitenland gaat is het prettig om je zogenaamde EHIC-kaart mee te nemen. Daarmee kun je aantonen dat je verzekerd bent bij een Nederlandse zorgverzekeraar.  Bij veel zorgverzekeraars heb  je standaard al een EHIC accreditatie. Heb je nog geen Europese zorgpas? Vraag hem snel en gratis aan bij EHIC.

Ga je ver weg en heb je vaccinaties nodig? Kijk eerst of ze vergoed worden.

Veel aanvullende zorgverzekeringen vergoeden vaccinaties tegen bijvoorbeeld hepatitis A, DTP of gele koorts. Controleer daarom eerst je polis voordat je jezelf laat prikken.

Let op ziekenhuizen in het buitenland

Mocht je onverwacht gebruik moeten maken van spoedeisende hulp in een buitenlands ziekenhuis dan ben je via het basispakket voor 100% verzekerd voor het Nederlandse tarief voor zorg. Kost een operatie in het buitenland meer dan in Nederland, bijvoorbeeld omdat je in een privé kliniek ligt,  dan moet je het overige deel zelf bijbetalen.  Tenzij je beschikt over een aanvullende- of reisverzekering. Let dus goed op het type ziekenhuis en informeer tijdig bij je zorgverzekeraar, het liefst nog voordat je op reis gaat.

Zorg in het buitenland valt ook onder het eigen risico

Maak je in het buitenland gebruik van zorg, dan tellen de kosten die je maakt gewoon mee voor het eigen risico.  Het kan dus zijn dat je eerst je het eigen risico in het buitenland al moet afbetalen.

Zorgvergelijker 2017

Geboortedatum
Eigen risico