Nederlandse toerist gewoon gedekt in Griekenland

Wereldekking zorgverzekeringNederlandse verzekerden die in Griekenland op vakantie zijn, krijgen eventuele zorgkosten die zij daar maken gewoon vergoed. Dat terwijl Duitse toeristen pasgeleden nog werden gewaarschuwd dat er mogelijk niet altijd tot vergoeding wordt overgegaan. Op vrijdag 31 juli kwamen een aantal Duitse toeristen in Griekenland in de problemen, omdat de Griekse organisatie die zorgkosten vergoed, flinke schulden heeft bij de Duitse GKV. Dat is de vereniging van Duitse zorgverzekeraars.

Griekse artsen zijn nu bang dat zij de declaraties voor de uitgevoerde behandelingen niet terugkrijgen van de Duitse zorgverzekeraar. Daarom leggen zij de rekening direct bij de toerist en wordt er vaak gevraagd om alles contant af te rekenen. Dit alles is officieel in strijd met de Europese regelgeving. Zowel Nederlandse als Duitse toeristen hebben, op basis van hun internationale zorgpas, de European Health Insurance Card (EHIC), recht op vergoeding van zorg in de gehele Europese Unie en Europese Economische Ruimte. Daarvan moet de dekking en kwaliteit van zorg vergelijkbaar zijn met die in eigen land. Uitzondering op deze regel zijn dure privé klinieken waar de kostprijs van de behandeling vaak veel hoger ligt dan de behandeling in eigen land.

Nederlandse toeristen hoeven zich echter geen zorgen te maken. Er zijn nog geen meldingen binnengekomen van Nederlandse toeristen die problemen hadden bij het betalen van de behandeling in een Grieks ziekenhuis. Daarnaast hebben de Griekse instanties geen schulden bij de Nederlandse zorgverzekeraars.

Reisverzekering

Het afsluiten van een reisverzekering is over het algemeen raadzaam omdat de tarieven van medische zorg in het buitenland sterk kunnen verschillen. Dat meldt ook de ANWB. Een goede reis- of aanvullende verzekering met dekking voor geneeskundige kosten in het buitenland dekt bijna alle medische kosten die in het buitenland worden gemaakt. Zelfs als de behandeling plaatsvindt in een privékliniek. Er wordt wel aangeraden om vooraf contact op te nemen met de zorgverzekeraar of reisverzekeraar en na te gaan of de dekking van de verzekering toereikend is.

Zorgvergelijker 2017

Geboortedatum
Eigen risico