Nederlanders optimistisch over eigen risico zorgverzekering 2014

Veel Nederlanders zijn vrij optimistisch over het verbruik van hun eigen risico voor de zorgverzekering in het jaar 2014. Zo bleek uit ons onderzoek dat het grootste deel van de Nederlanders niet verwacht het eigen risico in het komende jaar op te gaan maken.

De afgelopen jaren is het eigen risico van de zorgverzekering sterk gestegen. In 2010 bedroeg deze nog 150 euro, dit bedrag is inmiddels dik verdubbeld naar 350 euro. En het stijgen gaat alleen nog maar door. Per 1 januari 2014 wordt het eigen risico namelijk verhoogd naar 360 euro per jaar. Veel Nederlanders voelen vooral de stijging van het afgelopen jaar goed in hun portemonnee, want een groot deel van de Nederlanders heeft zijn eigen risico voor 2013 nu al verbruikt. Toch verwachten veel Nederlanders dat zij in 2014 niet volledig van hun eigen risico gebruik gaan maken.

Eigen risico 2008 tot 2014www.zorgkeus.nl deed namelijk onderzoek bij 162 personen en vroeg hen wat zij verwachten kwijt te zijn aan eigen risico voor hun zorgverzekering in het jaar 2014. Wat bleek, “slechts” 43 procent van de ondervraagden verwacht het eigen risico helemaal op te maken. Dat betekend dat een veel groter gedeelte – 57 procent – verwacht niet volledig gebruik te gaan maken van de 360 euro die door de overheid is ingesteld voor het komende jaar. 17 procent van de Nederlanders verwacht zelfs helemaal geen gebruik te gaan maken van het eigen risico. Dat is opvallend veel. Zie hieronder het volledige overzicht van de resultaten.

Poll Eigen risico 2014 Nederland

Bespaartip: vrijwillig verhogen van eigen risico

Zeker deze laatste groep (van 17 procent) kan overwegen het eigen risico op vrijwillige basis te verhogen, naar bijvoorbeeld 850 euro. Zij maken – volgens hun eigen verwachting – immers niet of slechts deels gebruik van het eigen risico. Voor hen maakt het dus niet of het eigen risico een stuk hoger ligt dat de minimum 360 euro.

Het voordeel is dat bij het verhogen van het eigen risico de zorgpremie juist daalt. Hoeveel is vooral afhankelijk van de zorgverzekeraar, maar de korting kan oplopen tot wel 20 euro per maand. Bij AnderZorg en CZ Direct was deze korting in 2013 zelfs 24 euro per maand. Dat is per jaar met 288 euro, bijna net zoveel als het eigen risico zelf. Natuurlijk loop je wel meer risico – om precies te zijn 850 euro aan zorgkosten – bij een ingrijpend of langduriger verblijf of behandeling in het ziekenhuis of bij een specialist. Men vindt op deze pagina nog andere nuttige bespaartips voor de zorgpremie 2014.

Zorgvergelijker 2017

Geboortedatum
Eigen risico