Mondzorg 10 procent duurder in 2012

Gisteren meldde de Nederlandse Zorgautoriteit dat mondzorg in 2012 ongeveer 10,7 procent duurder is in vergelijking tot het jaar daarvoor. Dat is een fors verschil. De stijging van de tarieven kan bij sommige tandartsen, voor bepaalde behandelingen zelfs oplopen tot ruim 40 procent.

Een reguliere mondcontrole werd gelukkig niet veel duurder, gemiddeld slechts 3,2 procent. Ook beugelbehandelingen bleven vrijwel gelijk qua prijs of daalden zelfs iets. Vullingen zijn vanwege de kosten van het vullingmateriaal duurder geworden, gemiddeld zo’n 21,8 %.

Naar aanleiding van de stijgende prijzen overwegen steeds meer mensen te wisselen van tandarts. Dat bleek uit de marktscan van NZa. Ook zijn consumenten minder tevreden over het aanbod tandartsen en over de wachttijden die er vaak zijn.

Het experiment van Edit Schippers om te werken met vrije tandartstarieven is inmiddels stopgezet, het experiment duurde slechts enkele maanden. In 2013 hanteren tandartsen net zoals in het grootste deel van 2012 weer vaste prijzen. Toch kunnen sommige behandelingen op een hoger tarief dan het standaard tarief liggen, maar alleen wanneer er sprake is van extra kwaliteit of dienstverlenging. De consument merkt hier overigens niets van.

Bron: Volkskrant 

Zorgvergelijker 2017

Geboortedatum
Eigen risico