Schippers pleit voor nieuwe ‘budget’ zorgverzekering

Nieuwe budgetpolisMinister Schippers van VWS wil een nieuw type zorgverzekering introduceren binnen het Nederlandse zorgverzekeringsstelsel, dat zei ze vandaag op radio 1. Deze nieuwe ‘budget basispolis’ kent een fors lagere zorgpremie dan andere zorgpolissen, maar heeft als nadeel dat de zorgverzekeraar bepaalt uit welke artsen en zorgverleners de patiënt kan kiezen. De patiënt doet daarmee afstand van zijn zorgkeuzevrijheid. Alleen zorgverleners en ziekenhuizen waar de zorgverzekeraar een afspraak mee heeft gemaakt, worden vergoed. Als de verzekerde aanklopt bij het overige aanbod zorgaanbieders ontvangt hij/zij geen vergoeding.

“De nieuwe zorgpolis kent een fors lagere premie, maar ook minder keuzevrijheid”

Het voordeel van deze polis is dat de zorgverzekeraar veel gerichter zorg kan inkopen op zowel prijs als kwaliteit. Dit moet vooral de zorgpremie die de verzekerde moet betalen ten goede komen.  Ook moet de nieuwe zorgpolis een bezuiniging van 1 miljard euro opleveren binnen de zorgsector.

Keuzevrijheid blijft bestaan

Huisartsen gaan a.s. woensdag in staking vanwege een mogelijke wetswijziging binnen de zorgverzekeringswet (Zwv). Deze aanpassing in de wet heeft volgens huisartsen vervelende consequenties voor de keuzevrijheid van de patiënt. Minister Schippers geeft echter aan dat er geen rede tot zorgen is, gezien het feit dat de nieuwe ‘budget basispolis’ wordt geïntroduceerd naast de huidige natura, combinatie- en restitutiepolissen. Mensen hoeven dus niet te kiezen voor de nieuwe zorgverzekering. De keuzevrijheid voor patiënten blijft dus gewoon bestaan, maar wel tegen een prijskaartje.

Zorgvergelijker 2017

Geboortedatum
Eigen risico