Minder concurrentie door inkomensafhankelijke premie

Als de plannen van VVD en PvdA werkelijk doorgaan, ofwel de zorgpremie wordt inkomensafhankelijk, betekent dit dat er minder concurrentie zal zijn tussen de zorgverzekeraars. Op dit moment kunnen mensen relatief eenvoudig de kosten van de basisverzekering met elkaar vergelijken. Er is namelijk één nominaal tarief voor het basispakket. Wanneer de basisverzekering echter wordt betaald via een inkomensafhankelijke premie worden de kosten van verschillende premies ondoorzichtig en verwarrend, er zijn dan namelijk meerdere tarieven per zorgverzekering.

De zorgpremie die mensen op maandelijkse of jaarlijkse basis betalen zal lager worden dan de vorige jaren, omdat de zorgtoeslag per 2014 vervalt. Mensen zullen minder motief hebben om een overstap te maken naar een – misschien wel goedkopere – zorgverzekering . Er verdwijnt dus een stuk concurrentie tussen de zorgverzekeraars, zij zullen de neiging hebben om minder te gaan stunten met lage premies, kortingen en andere acties. Dat is nadelig voor de burger.

Toch willen veel Nederlanders juist een inkomensafhankelijke premie, omdat dit eerlijker zou zijn. Eigenlijk is dit gek, want op dit moment ontvangen lagere inkomens veel meer zorgtoeslag dan hogere inkomens. In 2013 blijft de zorgtoeslag echter nog gewoon bestaan en zullen de premie tarieven voor iedereen hetzelfde blijven.

Zorgvergelijker 2017

Geboortedatum
Eigen risico