Mijn kind heeft een beugel nodig. Welke vergoeding krijg ik?

Een groot percentage van alle kinderen heeft een beugel nodig.  De kosten hiervan kunnen enorm oplopen, zeker als men te lang wacht met het afsluiten van een aanvullende zorgverzekering die orthodontie goed dekt. Je leest het goed, orthodontie wordt niet vanuit de basisverzekering vergoed. Ook voor kinderen jonger dan 18! De enige uitzonderingen zijn bepaalde stoornissen aan het tand- en kaakstelsel. Jouw kind heeft dus vrijwel altijd een aanvullende zorgverzekering nodig. Deze verzekeringen kunnen aanzienlijk verschillen in premie, vergoedingen en voorwaarden. In dit artikel krijg je daarover meer duidelijkheid.

Vergoedingen

LET OP: de vergoedingen hieronder zijn niet van toepassing voor 2015. Kijk hier voor de actuele vergoedingen voor orthodontie onder 18 jaar.

Er zijn in verschillende aanvullende- en tandartsverzekering op het gebied van orthodontie. Een deel van de verzekeraars vergoedt bij het afsluiten van een duur pakket nog de gehele behandeling (100%). Bij veel andere verzekeringsmaatschappijen geldt echter een eenmalig limiet van rond de 2.000 euro. Sommigen vergoeden slechts een percentage van de gehele behandeling. Doorgaans kost een beugel 2.000 tot 3.500 euro, maar natuurlijk zijn er uitzonderingen die lager of hoger kunnen uitvallen. Kijk dus vooral naar wat de verwachte kosten zullen voor jouw kind voor de gehele orthodontische behandeling (het zetten, onderhouden en verwijderen van de beugel).

Hieronder zie je een overzicht van de zorgverzekeraars die orthodontie vergoeden. Je kunt deze ook terugvinden in onze nieuwe zorgvergelijker.

 

 

Wat zijn de voorwaarden?

Zorgverzekeraars stellen tegenwoordig namelijk steeds vaker strenge voorwaarden en acceptatiecriteria aan deze aanvullende pakketten. Door de verzekeraar worden tal van vragen gesteld, bijvoorbeeld over de leeftijd van jouw kind en of hij/zij al een beugel heeft. Er kan zelfs worden gevraagd of een beugel binnen een zeer korte termijn nodig is. Bij een “ja” antwoord op één van de laatste twee vragen worden jonge verzekerden doorgaans al snel geweigerd.

Het is daarom belangrijk dat jouw kind op tijd wordt verzekerd voor orthodontie. Wacht je te lang? Dan riskeer je dat de zorgverzekeraar jouw kind weigert voor de verzekering of je krijgt maar een beperkte vergoeding.

Bron: gezondkindergebit.nl, ZorgWijzer.nl

Zorgvergelijker 2017

Geboortedatum
Eigen risico