Meer dan miljoen overstappers zorgverzekering

Laatste mogelijkheid overstappenDit jaar wisselden naar verluidt 1,1 miljoen Nederlanders van zorgverzekering. Dit betekent een daling ten opzichte van vorig jaar, toen waren er ongeveer 1,3 miljoen overstappers. Ook is gebleken dat pakweg 75 procent van alle Nederlanders nog nooit is overgestapt. Vooral oudere mensen (met een aanvullende verzekering) en mensen die weinig gebruik maken van zorg blijven liever zitten bij hun huidige zorgverzekeraar. Deze gegevens blijken uit een onderzoek van Vektis die vandaag werd gepubliceerd.

Dat er dit jaar minder overstappers zijn ten opzichte van een jaar eerder heeft vooral te maken met de daling van de zorgpremie. Mensen ontvangen een nette brief van de zorgverzekeraar waarin zij zien dat zij er dit jaar niet op achteruit gaan, in tegenstelling: ze besparen zelf enkele tientallen tot meer dan honderd euro per jaar. Hierdoor is men over het algemeen minder gemotiveerd een overstap te doen van zorgverzekering.

Uit het onderzoek van Vektis bleek ook dat het verhogen van het eigen risico populairder is geworden. Meer dan elf procent van alle verzekerden kiest ervoor zijn eigen risico te verhogen. De meeste mensen kiezen voor het maximale bedrag van 860 euro, omdat de korting op de zorgpremie bij dit eigen risico het grootst is. Tevens is gebleken dat het aantal mensen met een aanvullende zorgverzekering is gedaald van 85,7 naar 84,5 procent.

Verwachting 2015

Gezien de premies volgend jaar mogelijk gaan stijgen, is de kans groter dan het aantal overstappers volgend jaar weer gaat groeien. Ook veranderingen in de langdurige zorg (AWBZ taken) zouden daar een rol bij kunnen spelen.

Zorgvergelijker 2017

Geboortedatum
Eigen risico