Manipulatie verzekerden bij afsluiten zorgpolis

Zorgverzekering toekomstSommige zorgverzekeraars proberen bepaalde groepen verzekerden, zogenaamde risicogroepen, bewust naar bepaalde zorgpolissen te sturen. Dit doen zij bijvoorbeeld door de vindbaarheid van polissen voor de ene risicogroep makkelijker te maken dan voor de andere risicogroepen. Verschillende risicogroepen krijgen dus afwijkende informatie te zien. Een vorm van manipulatie zou je denken. Toch is deze wijze van opereren volledig legaal.

Oorzaak

De reden dat zorgverzekeraars dit doen is vrij eenvoudig: verzekeraars krijgen voor bepaalde risicogroepen meer compensatie (verevening) van de overheid als ze kiezen voor een bepaalde polis. Zo krijgen verzekeraars meer geld als een student of allochtoon een bepaald type zorgverzekering (zorgpolis) afsluit. Er moet wel gezegd worden dat niet alle zorgverzekeraars doen aan deze vorm van zorgsturing.

Voorbeeld

Je komt bijvoorbeeld als 50-plusser op de website van een zorgverzekeraar terecht en vult je geboortedatum in. Een zorgverzekeraar heeft aan de hand van jouw ingevoerde gegevens al een redelijk idee in welke risicogroep de verzekerde valt. Vervolgens zie je een selectie van de “beschikbare” polissen, bijvoorbeeld een restitutie en natura basisverzekering. Als je als student hetzelfde proces doorloopt, blijkt echter dat er een verschil zit tussen de getoonde polissen. Pas na wat grondiger zoekwerk blijkt dat dezelfde polissen voor dezelfde risicogroepen beschikbaar zijn, maar dat de vindbaarheid van de polissen verschilt voor de twee doelgroepen.

Transparantie

De NZa (Nederlandse Zorgautoriteit) wil dat de keuzevrijheid van consumenten niet wordt beïnvloedt door zorgverzekeraars. Zij pleiten daarom voor transparantie: iedereen moet kunnen zien welke polissen beschikbaar zijn en hoeveel deze kosten. Om dit te kunnen bewerkstelligen moet de overheid stoppen met het geven van financiële prikkels om mensen te sturen op hun zorgkeuze. Dat kan bijvoorbeeld door aanpassing van het vereveningssysteem waardoor verzekeraars niet kunnen weten welke verzekerden meer geld opleveren.

Zorgvergelijker 2017

Geboortedatum
Eigen risico