Let bij kiezen zorgverzekering op leeftijdsafhankelijke premie

In de maanden november en december kiezen vele mensen een nieuwe zorgverzekering. Vaak omdat ze niet tevreden zijn over de service of dekking of vanwege het feit dat ze elders minder premie betalen en dus goedkoper uit zijn. Overstappen naar een andere verzekeraar kan in sommige gevallen tot enkele honderden euro’s per jaar opleveren. Het is echter wel zaak dat men goed let op de zogenaamde leeftijdsafhankelijke premie voor de aanvullende zorg. Deze kan voor verzekerden in sommige gevallen meer dan 200 procent verschillen, afhankelijk van iemands leeftijd.

Premie zorgverzekering

Naast de basispremie die hoort bij de basisverzekering, wordt er steeds vaker gekeken naar de premie van de aanvullende verzekeringen Wat veel mensen echter niet weten, is dat sommige zorgverzekeraars zogenaamde “vanaf-premies” tonen voor de aanvullende zorgpakketten. Met een vanaf-premie wordt bedoeld dat de laagste premie voor dat pakket begint op een bepaalde prijs. Deze prijs is echter niet voor iedereen van toepassing. Zo komen ouderen op de website van de verzekeraar tot de conclusie dat deze “laagste” vanaf-premie voor hun niet van toepassing is, zij betalen doorgaans 50 tot wel 200 procent meer dan jongeren voor een aanvullende zorgverzekering met dezelfde dekking. De zorgverzekeraar hanteert in dat geval een leeftijdsafhankelijke premie. Let dus goed op de premie die je betaalt, voordat je een zorgverzekering afsluit.

Er zijn een aantal verzekeraars die leeftijdsafhankelijke premies gebruiken voor hun aanvullende modules en pakketten. Wij deden onderzoek en keken daarbij vooral naar de grote verschillen tussen de premie voor jong en oud.

Hieronder voor jou een aantal voorbeelden om te laten zien hoe groot de verschillen kunnen zijn. Neem jouw leeftijd dus mee in de vergelijking van je zorgverzekering!

Aanvullend best polis VGZ

Premie-aanvullend-best

Verschil hoogste – laagste premie: € 3,95 (14 %)

Beter af polis (4 sterren) Zilveren Kruis

Premie-beter-af-plus-polis

Verschil hoogste – laagste premie: € 21,42 (67 %)

Buitenlanddekking FBTO

Premie-buitenland-FBTO

Verschil hoogste – laagste premie: € 2,90 (220 %)

(Fysio)therapie FBTO

Premie-fysiotherapie-FBTO

Verschil hoogste – laagste premie: € 9,03 (138 %)

Conclusie

Uit ons onderzoek is gebleken dat het verschil in premie voor de aanvullende zorgverzekering kan aanzienlijk zijn. Bij FBTO was het verschil voor sommige aanvullende pakketten meer dan 200 procent. Opvallend was dat ouderen maar liefst negen euro per maand meer betalen voor fysiotherapie dan jongeren. Met andere woorden: voor jongeren kan de leeftijdsafhankelijke premie zeer interessant zijn. Deze groep doet er dus goed aan om naar dit soort aanvullende pakketten te kijken, want zij betalen relatief weinig premie voor een uitstekende dekking.

Zorgvergelijker

In onze zorgvergelijker zie je precies hoeveel premie je gaat betalen voor je basisverzekering plus eventuele aanvullende verzekeringen. Met onze nieuwe leeftijdsfilter wordt er met het berekenen van de premie ook rekening gehouden met jouw leeftijd, zo hoef je dus niet voor onplezierige verassingen komen te staan. De meeste verzekeraars gebruiken geen leeftijdsafhankelijke premie.

Zorgvergelijker 2017

Geboortedatum
Eigen risico