Inloggen DigiD zorgverzekeraars wordt gecompliceerder

inloggen digid zorgverzekeraarsHet inloggen van DigiD op de beveiligde ‘mijn’ websiteomgeving bij zorgverzekeraars wordt per 1 juli 2014 gecompliceerder. Bijna alle zorgverzekeraars hebben een beveiligde omgeving op de website waar verzekerden hun polis kunnen inzien, kunnen declareren en vergoedingen kunnen controleren. Om toegang te krijgen tot deze omgeving moet je inloggen met je DigiD account die bestaat uit een unieke gebruikersnaam en wachtwoord. Per 1 juli gaat er echter wat veranderen, want dan heb je ook een mobiel telefoonnummer nodig waarop je een speciale sms-verificatiecode ontvangt. Deze code moet je op de computer invullen, alvorens je kunt inloggen. Een wachtwoord en gebruikersnaam alleen is dan niet genoeg.

De maatregel moet de inlogprocedure beter beveiligen tegen fraude. Ook de privacy van verzekerden moet zo beter gewaarborgd worden, omdat er vanwege de veranderingen in  de zorg meer informatie zal worden geplaatst op de persoonlijke accounts van verzekerden.

Veel consumenten zijn het  niet helemaal eens met de nieuwe maatregelen. Vooral ouderen zouden de dupe zijn van de ingewikkelde inlogprocedure. Sommigen van hen beschikken zelfs niet eens over een mobiele telefoon.

Hoe werkt het inloggen op de ‘mijn’ omgeving straks?

Na 1 juli 2014 kun je inloggen met je gebruikersnaam en wachtwoord van je DigiD. Nadat je deze hebt ingevuld krijg je een sms-code toegestuurd op jouw geregistreerde mobiele telefoonnummer. Deze code dien je in te vullen op een speciaal invulvak op het inlogscherm. Daarna ben je ingelogd op de ‘mijn’ (beveiligde) omgeving van jouw zorgverzekeraar. Iedere keer als je opnieuw inlogt, zul je opnieuw een sms-code krijgen toegestuurd.

Als je nog geen telefoonnummer hebt geregistreerd, moet je deze eerst aanvragen op de website van DigiD. Het duurt maximaal vijf werkdagen voordat je de sms-functie kunt activeren en gebruiken. Je ontvangt hiervoor een brief.

Zorgvergelijker 2017

Geboortedatum
Eigen risico