Inkomensafhankelijke zorgpremie in strijd met EU-regels

De maatregel uit het reageerakkoord om zorgpremies afhankelijk te maken van het inkomen is mogelijk in strijd met regels van de EU. Dit zegt de voorzitter van zorgverzekeraars Nederland en tevens oud Christen-Unie leider, André Rouvoet.

Rouvoet geeft aan dat de rede waarom de EU de plannen uit het reageerakkoord misschien niet toelaat, te maken heeft met het feit dat de overheid 85% van de inkomsten van zorgverzekeraars moet betalen via belastinggeld. Dit zou door het Europees parlement en regels binnen de EU kunnen worden gezien als staatssteun, wat alleen in bepaalde gevallen is toegestaan. In 2006 was er ook al enige kritiek vanuit Brussel op de zorgplannen van Nederland, toen waren plusminus 50% van de zorgkosten afkomstig uit belastinggeld. Deze regeling ging toen nog maar net door. Het is dus sterk de vraag of de EU nu nogmaals akkoord gaat met de plannen van VVD en PvdA.

Koopkrachteffect

Er is heftige kritiek op de plannen, omdat deze erg nadelig uitpakken voor de midden- en hogere inkomens in Nederland. Binnenkort zullen wij nog meer aandacht besteden aan de precieze koopkracht effecten die de inkomensafhankelijke zorgpremie kan gaan hebben. En natuurlijk hoe groot de kans is dat deze daadwerkelijk doorgaat. Dat lastig is nog lastig in te schatten.

Bron: volkskrant.nl

 

 

Zorgvergelijker 2017

Geboortedatum
Eigen risico