“Hoge medicijnprijzen moeten aangepakt worden”

medicijnenExtreem hoge prijzen voor sommige geneesmiddelen moeten worden aangepakt door de overheid. Dat vindt bestuursvoorzitter Marcel Levi van het AMC in Amsterdam. In een opiniestuk aan het NRC laat hij weten dat de ontwikkelingskosten voor veel medicijnen veel te hoog liggen. Zelfs medicijnen waarvan in de beginstadia al duidelijk is dat ze niet succesvol gaan worden, worden toch verder onderzocht en vaak met weinig resultaat. Verder is er volgens Levi veel bureaucratie in de farmaceutische industrie. Dit zorgt voor nog meer kosten.

Levi spreekt ook over de gigantische winstmarges van sommige medicijnen. Zo worden medicijnen van zeldzame ziektes tegen veel hogere prijzen verkocht dan de werkelijke kosten die de producenten hebben. Wanhopige patiënten worden hierdoor gechanteerd. Er wordt nu aan de bel getrokken omdat ziekenhuizen kampen met dure patiënten, maar alsmaar kleiner wordende budgetten voor de aanschaf van de juiste medicijnen. Zorgverzekeraars en de overheid betalen niet mee, stelt Levi.

Als oplossing voor de problemen stelt Levi voor om te handelen en onderhandelen op Europees niveau. Ook het gebruik van goedkopere middelen en alternatieven moet worden gestimuleerd zodat de dure medicijnen steeds minder vaak nodig zijn. Tot slot is Levi voor een snellere registratieprocedure waardoor middelen snel de markt kunnen bereiken.

Bron

Zorgvergelijker 2017

Geboortedatum
Eigen risico