Hoeveel weet jij over de zorgverzekering?

Zeker omdat er in 2014 weet wat gaat veranderen omtrent de zorgverzekering is het altijd fijn op de hoogte te blijven van het laatste nieuws. Daar helpen wij bij. Vooral jongeren weten maar heel weinig over de zorgverzekering anno 2013, zorgverzekeringen en de zorgverzekeraars. Zo weten de jongeren vaak niet hoeveel zorgpremie zij afdragen, welke dekking voor hun van toepassing is en waar zij recht op hebben in hun aanvullende zorgverzekering.

Het gaat om ongeveer 38 procent van de jongeren die vrijwel geen benul heeft van de hoogte van de kosten, zo meldt Zorgverzekering.net. Wat veel jongeren mogelijk ook niet weten is wat voor een soort zorgverzekeringen men kent en welke zorgverzekeraars er zijn in Nederland. Daarom speciaal voor de jongeren antwoord op een aantal vragen:

Wat voor typen zorgverzekering zijn er?

Op dit moment zijn er in Nederland in feite 2 soorten zorgverzekeringen, ook wel polissen genoemd. De natura polis en de restitutie polis g. Bij die laatste heb je vrije keuze uit zorgverlener en dien je achteraf een declaratie in. Bij een natura polis is dit niet nodig, want die zorg die je ontvangt is gecontracteerde zorg. Dat wil zeggen dat jouw zorgverzekeraar een contract heeft met de zorgverlener. Het kan echter ook betekenen dat je niet in ieder ziekenhuis in Nederland terecht kunt voor zorg. Dit gaat in 2014 echter veranderen.

Hoe hoog is de zorgpremie in 2014?

De hoogte van de zorgpremies bij verschillende zorgverzekeraars in 2014 verschillen ten opzichte van 2013. De kans is groot dat de zorgpremies over de hele linie iets omlaag gaan. Dit komt omdat veel zorgverzekeraars in 2013 minder kosten hebben dan verwacht. Daardoor is hun winst gestegen. Deze winst wordt naar verwachting door verzekeraars gebruiken om de premies iets te verlagen.

Wat zijn de wijzingen voor de zorgverzekering in 2014?

De restitutieverzekering verdwijnt van het toneel. Dat betekent dat u alleen de zorgkosten vergoed krijgt. Verder is de kans aanwezig dat het basispakket in 2014 wordt aangepast. Wat die wijzingen zullen zijn is overigens nog niet bekend. Pas tijdens prinsjesdag zal bekend worden wat er verandert. Tegen die tijd wordt je door ons op de hoogte gehouden.

Toch zijn er wel een aantal wijzingen die we al wel voor jou op papier kunnen zetten:

  • Verzekerden moeten eerder op de hoogte worden gesteld over de contracten die de verzekeraars met de zorgverleners (zoals ziekenhuizen) hebben. Zo kan er geen verwarring ontstaan en weet je precies waar je terecht kunt wanneer dat nodig is.
  • Ook zal er ook in 2014 weer op de zorg en daarmee met name het basispakket worden bezuinigd. In totaal gaat het om een bedrag van 1,5 miljard.
  • Een onterecht bezoekje aan een ziekenhuis is niet toegestaan. Van mensen die zonder een geldige reden een bezoek brengen aan de spoedeisende hulp wordt een verplichte eigen bijdrage gevraagd.

Zorgvergelijker 2017

Geboortedatum
Eigen risico