Hoeveel eigen risico betaal jij in 2014?

In 2014 is het minimum eigen risico verhoogd van 350 naar 360 euro per jaar. Deze correctie is door de overheid ingezet en heeft te maken met de inflatie. Veel mensen, vooral jongeren, hanteren het standaard eigen risico (350 euro in 2013) terwijl zij dit bedrag eigenlijk nooit opmaken. Voor deze groep kan het aantrekkelijk zijn het eigen risico kunstmatig te verhogen. Dit heeft als gevolg dat de zorgpremie tot wel 25 euro per maand omlaag kan gaan, afhankelijk van je zorgverzekering. Voor mensen die wel aan de 350 euro per jaar komen is het af te raden het eigen risico te verhogen.

Wij van Zorgkeus zijn benieuwd wat jij verwacht te betalen aan eigen risico in 2014?

Poll

Daarom zijn we vandaag met een kort onderzoek begonnen om te kijken wat mensen nu werkelijk verwachten te betalen aan hun eigen risico in 2014. Beantwoord daarom, ten behoeve van ons onderzoek, de volgende vraag:

[poll id=”3″]

Natuurlijk is het lastig een inschatting te maken van je zorgkosten voor de toekomst, aangezien je bepaalde zorgkosten simpelweg niet kunt voorspellen. Toch kun je de inschatting die je maakt enigszins baseren op:

 • Je zorg verleden

Heb je in de voorgaande jaren vaker gebruik gemaakt van specialistische zorg of bezoek aan het ziekenhuis?

Het kan zijn dat je vanwege aandoeningen of ziektes gemiddeld vaker in het ziekenhuis wordt opgenomen dan anderen. Het kan ook zijn dat je vanwege medische redenen regelmatig onder behandeling komt bij een specialist, bijvoorbeeld omdat je vaak  te kampen hebt met sportblessures of andere langdurige klachten. Je eigen risico ben je dan kwijt voordat je er erg in hebt. Kijk dus goed naar je zorgverleden en kijk kritisch naar wat je denkt kwijt te zijn. Let op: bezoek aan de huisarts of afname van medicijnen bij de apotheek valt niet onder het eigen risico. Hetzelfde geldt voor aanvullende zorg.

 •  Je leeftijd

Hoe oud ben je?

Hoe ouder men wordt, hoe vaker men gemiddeld gebruikt maakt van zorg. Vooral 60 plussers maken het eigen risico vrijwel altijd op. Neem je leeftijd dus mee in de inschatting.

 •  Eventuele chronische ziekten

Heb je een chronische ziekte of handicap?

Mensen met chronische aandoeningen of met een handicap zullen in vrijwel alle gevallen volledig gebruik maken van het eigen risico. Heb je hier zelf mee te maken dan betaal je in 2014 waarschijnlijk de volle 360 euro.

Zorgvergelijker 2017

Geboortedatum
Eigen risico
2

Reageren op: Hoeveel eigen risico betaal jij in 2014?

 1. Van Genderen08/10/2013 11:01

  de verzekeraars maken giga winsten en mensen belanden hierdoor in de ellende en armoede.

 2. Van der Horst15/10/2013 16:31

  Jammer, ik kan niet meestemmen via de iPad. Ik gebruik al 3 jaar geen eigen risico.

  Al 3 jaar kies ik het maximale eigen risico. Het verschil met de lagere premie die ik betaal zet ik al 3 jaar op een spaarrekening. Dat heeft mij ongeveer 1000 euro opgeleverd. Mocht ik iets krijgen, dan betaal ik uit deze pot mijn eigen risico (kans is groot dat ik niet de gehele eigen risico hoef te betalen). Ik verzeker mij zelf dus een beetje voor mijn eigen risico.

Reageren?