Hoe wordt jouw zorgpremie besteed?

Ben jij benieuwd waarom jij zorgpremie betaalt? Hieronder een duidelijke cirkeldiagram waarin je kunt zien hoe VGZ iedere euro aan premie besteed die door hun verzekerden worden betaald. Het grootste deel (52,7 eurocent) van iedere euro gaat nog altijd op aan ziekenhuiszorg. Hieronder valt bijvoorbeeld ziekenvervoer, ziekenhuisopname, verpleging, maar ook specialistische behandelingen en chirurgische ingrepen. 14,1 eurocent gaat op aan hulpmiddelen, tandheelkundige zorg en fysiotherapie. 3,8 procent van iedere euro wordt besteed aan bedrijfskosten, zoals personeel, huisvesting en administratie. In totaal gaat iedere 95,5 eurocent rechtstreeks naar de zorg.

Besteding zorgpremie 2014

Medicijnen

De kosten van medicijnen zijn voor zorgverzekeraars in 2013  fors gedaald, dat is ook terug te zien aan te besteding van de premie voor geneesmiddelen. Deze ligt met 12,1 cent per euro premie een stuk lager dan in de vorige jaren.

Winst

Hoewel er wel winst is gemaakt in de afgelopen jaren, claimt VGZ dat geen enkele eurocent wordt gebruikt voor het daadwerkelijk uitkeren van winst, wel wordt een klein gedeelte (0,7 eurocent) gebruikt om reserves op te bouwen. Een ander deel zal mogelijk terugvloeien via de lagere premie voor de basisverzekering in 2014.

Bron: VGZ

Zorgvergelijker 2017

Geboortedatum
Eigen risico
1

Reageren op: Hoe wordt jouw zorgpremie besteed?

  1. Herman02/12/2013 16:22

    Bij Salland Zorgverzekeringen hebben ze ook zo’n infographic:
    http://www.salland.nl/klantenservice/bestedingzorgpremie.

    Goed dat zorgverzekeraars dit zo laten zien.

Reageren?