Hoe kan ik besparen op mijn zorgverzekering?

Nu dat de zorgtoeslag in 2014 met 16 euro omlaag gaat, vragen veel mensen zich af of en hoe zij kunnen besparen op hun zorgverzekering. Om je te helpen hebben wij daarom een aantal tips op rij gezet. Gebruik één of meerdere van deze tips bij het uitkiezen van jouw nieuwe zorgverzekering. Let erop dat deze tips puur gericht zijn om een maximale besparing op je zorgverzekering te realiseren en dat er ook nadelen kunnen zijn bij het opvolgen van de tips.

5 Bespaartips

Hieronder de vijf beste tips om te besparen op je zorgkosten:

1.  Kies een budget polis

Een budget polis is niets anders dan een uitgeklede naturapolis, maar dan voor een fors lagere zorgpremie. Verzekerden die kiezen voor een budgetpolis hebben minder keuze uit zorgaanbieders, vooral het aantal gecontracteerde ziekenhuizen is beperkter. Dit betekent dat je voor planbare zorg (zoals een knieoperatie, staaroperatie of kankerbehandeling) alleen bij een gelimiteerd aantal ziekenhuizen een volledige vergoeding ontvangt voor de zorg die je krijgt. In ziekenhuizen die niet zijn gecontracteerd betaal je een deel van de rekening zelf. Voor spoedeisende hulp kun je bij een budgetpolis wel in ieder ziekenhuis terecht.

De budget polis is in 2014 een stuk populairder geworden. Ruim 20 procent van onze overstappers kiest voor een budgetpolis. De volgende zorgverzekeraars gebruiken een budgetpolis: Menzis, Zekur en Zilveren Kruis.

Voordeel: lagere premie, soms tot wel 10 euro per maand minder dan bij een reguliere naturapolis.

Nadeel: minder zorgkeuze uit ziekenhuizen en andere zorgverleners, online apotheek, zorgzaken worden uitsluitend online geregeld

2.  Verhoog het eigen risico

Door het vrijwillig verhogen van het eigen risico naar maximaal 860 euro per jaar, betaal je iedere maand tot wel 25 euro minder premie. Wees echter voorzichtig hiermee en bepaal eerst of het vrijwillig verhogen van het eigen risico wel verstandig is injouw situatie.

Voordeel: maandelijkse korting van 15 tot 25 euro op de premie (afhankelijk van verzekeraar)

Nadeel: als er echt wat gebeurd en je in het ziekenhuis terecht komt, ben je al gauw het volledige eigen risico van 860 euro kwijt. Je loopt dus simpelweg meer risico.

3.  Schrap de aanvullende zorgverzekering

Veel mensen zijn onnodig aanvullend verzekerd, simpelweg omdat ze weinig of geen gebruik maken van de dekking uit het aanvullende pakket en dat terwijl ze wel gewoon maandelijks hun premie moeten betalen. Het schrappen van een aanvullende verzekering kan daarom voordelig uitpakken. Heb je toch aanvullende zorg nodig? Dan is het slim om ook de premie voor de aanvullende zorgverzekering mee te nemen bij het vergelijken van je zorgpolis.

Voordeel: premie kan fors omlaag gaan, aangezien aanvullende pakketten variëren tussen de 5 een 120 euro per maand.

Nadeel: je verliest een (groot) deel van je dekking, je bent bijvoorbeeld niet langer verzekerd voor fysiotherapie, tandheelkunde of alternatieve geneeswijzen. 

4.  Maak gebruik van aangeboden kortingen

Veel zorgverzekeraars proberen verzekerden te lokken met een korting, cadeautje of een bedrag “cashback” als ze ervoor kiezen om naar hun stappen. Natuurlijk zijn dit commerciële lokkertjes, maar het kan zeker de moeite waard zijn om de aangeboden kortingen mee te nemen in het vergelijken van je zorgverzekering. Kijk voor een overzicht van kortingen in onze zorgvergelijker.

Voordeel: interessante (collectiviteit) kortingen resulteren in een lagere premie. Ook zijn er soms cadeautjes of cashbacks te bemachtigen bij het wisselen van zorgverzekering.

Nadeel: geen

5.  Betaal per jaar

Als je de premie voor de zorgverzekering per kwartaal of per jaar betaalt ontvang je enkele procenten korting op de premie. Dit is bij de meeste verzekeraars mogelijk.

Voordeel: je bespaart ongeveer 30 tot 50 euro per jaar

Nadeel: je moet in één keer een groot bedrag betalen

Zorgvergelijker 2017

Geboortedatum
Eigen risico