Hoe goed is de Nederlandse zorgverzekering?

Nederlanders zijn een kei in klagen, over geld, het weer of over de zorg. Bij de zorg gaat het soms over de kwaliteit, maar vaak over de hoge kosten die daarbij horen. De vraag is echter of al dat geklaag wel terecht is? Is de zorg werkelijk te duur en is de kwaliteit niet zoals dat moet? Of zijn we in Nederland verwend geraakt en kost een goede zorgverzekering nou eenmaal een hoop geld?

Uit onderzoek is gebleken dat het Nederlandse zorgstelsel behoort tot de besten van de wereld. Dit zijn feiten waar je simpelweg niet omheen kunt. In dit onderzoek komt naar voren dat Nederlanders over het algemeen zeer goed zijn verzekerd tegen zorg en dat de zorg die men ontvangt van hoge kwaliteit is. Ook over de zorgverzekeraars zijn mensen over het algemeen tevreden. Waar veel mensen over klagen zijn de stijgende kosten die de zorg met zich meebrengt. Maar ja, een goede zorgverzekering, dat kost nou eenmaal klauwen met geld, niet alleen voor de consument maar ook de overheid. Zij geven 63,5 miljard euro uit in 2012. Dat is meer dan defensie, ontwikkelingsamenwerking, infrastructuur en milieu bij elkaar.

Sommige mensen vinden dat de zorgverzekering niet langer verplicht moeten worden, waardoor mensen meer keuzevrijheid krijgen en minder belasting hoeven te betalen. Je hebt dan zelf de keuze of je jouw geld besteed aan een zorgverzekering of dat je het risico neemt en in gezonde, schadevrije jaren  veel geld bespaart. Misschien geen slecht idee? Iedereen zou immers zelf moeten kunnen bepalen wat ze met hun geld doen.

In de Verenigde Staten kent men een soortgelijk systeem. Grote groepen mensen kiezen in de VS bewust geen zorgverzekering en moeten zelf opdraaien voor zorgkosten. In extreme gevallen kunnen mensen (met een normaal inkomen) geen geld opbrengen voor een cruciale operatie en moeten daarvoor geld lenen bij de bank, met gigantische schulden als gevolg.

Willen Nederlanders echt naar zo’n soort zorgstelsel toe, waarin iedereen de vrijheid heeft een keuze te maken tussen een dure zorgverzekering en een korting de belasting? Of moet het zorgstelsel op een andere manier worden aangepast zodat hij voor iedereen betaalbaar blijft? Laat je mening hier achter!

Zorgvergelijker 2017

Geboortedatum
Eigen risico