Geweigerd door je zorgverzekeraar: hoe kan dat?

In Nederland geldt er een acceptatieplicht voor de basisverzekering, deze voorkomt dat je door een zorgverzekeraar kan worden geweigerd voor de dekking die volgt uit het basispakket. Je kunt dus bij de door jouw gewenste zorgverzekeraar een basisverzekering afsluiten, ongeacht je geslacht, leeftijd of gezondheid.

Acceptatieplicht geldt niet voor aanvullende zorgverzekering

Toch geldt deze acceptatieplicht alleen voor de basisverzekering. Voor aanvullende pakketten is het een heel ander verhaal. Een zorgverzekeraar kan dan aan de hand van een aantal vragen of acceptatiecriteria besluiten een nieuwe verzekerde niet aan te nemen.

Vaak wordt er bij het afsluiten van een nieuwe aanvullende zorgverzekering gevraagd naar je zorgverleden en je huidige gezondheid. Bij de aanvraag van een aanvullend pakket voor orthodontie kan men bijvoorbeeld vragen of de aanvrager op korte termijn een beugel nodig heeft. Is dat het geval dan kan de verzekeraar besluiten de verzekerde niet te accepteren. Dit acceptatieproces kans soms heel ver gaan. Neem het voorbeeld hieronder.

Ex-kankerpatiënt Daniël de Rijke

Daniël de Rijke werd op 21-jarige leeftijd geconfronteerd met kanker. Hiervoor is hij behandeld en uiteindelijk helemaal genezen. Toen hij na zijn genezing wilde wisselen van zorgverzekeraar kwam hij voor een onaangename verassing te staan: hoewel hij op dit moment kerngezond is, wordt hij door een aantal verzekeraars, vanwege zijn kankerverleden, geweigerd voor een aanvullende zorgverzekering voor fysiotherapie. En dat terwijl hij zich wil verzekeren voor eventuele blessures die hij kan oplopen tijdens het rugbyen.

Ondanks dat Daniël jong en gezond is, kan hij vanwege zijn zorgverleden toch worden geweigerd. Om zijn frustratie te uiten, schreef hij een open brief aan minister Schippers over de marktwerking in de zorg. Hij vind het onredelijk dat hij vanwege zijn verleden geen nieuwe zorgverzekering kan afsluiten. Je kunt de brief hier nalezen.

Zorgvergelijker 2017

Geboortedatum
Eigen risico