Gegevens verzekerden 2 jaar openbaar

Wijziging basispakket in 2015De declaratiegegevens van een groot aantal verzekerden bij VGZ heeft maar liefst twee jaar lang op een privécomputer van een VGZ-medewerker gestaan. En dat terwijl die computer niet goed was beveiligd. Hierdoor kan de zorgverzekeraar kan niet met zekerheid aangeven of de gegevens zijn ingezien door derden. Om precies te zijn gaat het om 27.000 verzekerden van zowel VGZ als Univé (onderdeel van VGZ).

De medewerker heeft de gegevens naar een privécomputer geplaatst omdat er nieuwe software moest worden getest. Na het testen zijn de gegevens echter niet teruggeplaatst op de juiste locatie, maar zijn deze blijven staan op de privécomputer van de medewerker. Het voorval deed zich al in 2011 voor. Er lijkt geen opzet in het spel te zijn.

Inmiddels zijn alle gegevens verwijderd van de privécomputer. Betrokkenen hebben een brief ontvangen van VGZ met daarin excuses. Tegen de medewerker worden maatregelen genomen, liet VGZ weten. Ook verscherpt VGZ zijn gegevensbescherming en komen er nieuwe technische procedures, zodat dit soort voorvallen niet meer kunnen voorkomen.

 

 

Zorgvergelijker 2017

Geboortedatum
Eigen risico