Eigen risico vrijwillig verhogen in 2014, verstandig of niet?

Wellicht ben je onderhand begonnen met het vergelijken van je zorgverzekering. Kijk bij jouw vergelijking ook eens naar het vrijwillig verhogen van het eigen risico, want misschien ben je op zoek naar de goedkoopste premie. De premies in 2014 zijn namelijk het goedkoopst bij een hoger eigen risico.

In 2014 is het eigen risico door de overheid vastgesteld op 360 euro. Met andere woorden, de eerste 360 euro zorgkosten zijn voor jouw rekening. Tenzij je deze kunstmatig verhoogd, dan kan het zijn dat de eerste 460 tot en met 860 euro aan zorgkosten voor jouw rekening zijn. De vraag is of het verhogen van het eigen risico verstandig is. Daar willen wij van MijnZorgverzkering.nl jou graag bij helpen. Hieronder een overzichtelijk schema inclusief advies:

Vrijwillig-verhogen-eigen-risico

Voorbeeld 1: Bart

Bart maakt wel eens gebruik van zijn eigen risico, echter blijven zijn zorgkosten beperkt tot ongeveer 250 euro per jaar. Dit is ook het bedrag wat hij aan eigen risico moet betalen aan de verzekeraar. Verder kan Bart in één keer een groot bedrag betalen, mocht dat nodig zijn. Kortom, voor Bart kan het dus aantrekkelijk zijn om het eigen risico vrijwillig te verhogen, hij krijgt dan korting op zijn basispremie. In sommige gevallen tot wel 24 euro per maand (288 euro per jaar). Dat zie je gemakkelijk in het onderstaande rekenvoorbeeld:

Voorbeeld 2: Rita

Rita slikt een aantal medicijnen vanwege haar chronische aandoening. Ook moet ze wel eens naar het ziekenhuis voor controle. Ieder jaar maakt Rita haar eigen risico helemaal op en ze verwacht dat dit in 2014 opnieuw het geval is. Voor Rita is het zeer onverstandig het eigen risico te verhogen.

Voorbeeld 3: Henk

Henk is een gezonde, jonge en sportieve student, omdat Henk vaak sport kampt hij wel eens met blessures en moet hij minstens tien keer per jaar naar de fysiotherapeut voor een behandeling. Deze behandelingen worden via Henk’s aanvullende zorgverzekering vergoed. Verder heeft Henk bijna geen zorgkosten, zijn kosten lagen in 2013 maar op 50 euro en Henk verwacht dat dit in 2014 weer het geval zal zijn.

Aangezien het eigen risico niet van toepassing is voor aanvullende zorg, wordt deze niet belast. Henk kan dus eventueel zijn eigen risico verhogen om zo te besparen op de basispremie. Natuurlijk moet Henk wel wat reserves hebben op een grote rekening te kunnen betalen. Zijn aanvullende zorgverzekering blijft overigens even duur. Zie hieronder wat Henk bespaart aan zorgkosten:

Je kunt zorgverzekeringen met elkaar op eigen risico vergelijken. Kijk daarvoor in onze zorgvergelijker.

Zorgvergelijker 2017

Geboortedatum
Eigen risico