CZ en VGZ streven naar simpelere overgang eerstelijns zorg

Zorgverzekeraars VGZ en CZ willen zich gaan richten op het afsluiten van meerjarencontracten met ziekenhuizen. Het doel hiervan is om de overgang naar eerstelijns zorg te vereenvoudigen. Dat melden de bestuursvoorzitters van beide zorgverzekeraars tijdens het Value Based Healthcare congres dat door onder andere Zorgvisie wordt georganiseerd.

Met eerstelijns zorg wordt bedoeld: zorg die rechtstreeks toegankelijk is. Voorbeelden zijn de huisarts, apotheker, tandarts en psycholoog. Tweedelijns zorg zijn hulpverleners die pas na verwijzing van een arts kunnen worden benaderd, bijvoorbeeld specialisten in het ziekenhuis.

De zorgverzekeraars vinden dat er meer nadruk moet komen op afspraken en contracten die voor meerdere jaren vastliggen. Hierdoor krijgen ook de banken meer zekerheid over de inkomsten stroom vanuit het ziekenhuis. De rente kan daardoor ook omlaag. De omzet van een ziekenhuis zou niet moeten groeien nadat zorg is overgeheveld naar de eerste lijn. Volgens een woordvoerder van KPMG, een spreker op het congres, verschuift de aandacht naar waarde voor de patiënt in plaats van pure volumes in de ziekenhuizen. Er moeten daarom langere maar ook andere afspraken gemaakt worden op het gebied van zorg.

Bron: Zorgvisie

Zorgvergelijker 2017

Geboortedatum
Eigen risico