Bespaartips zorgverzekering 2014

Hoe kan jij geld besparen op je zorgverzekering in 2013? Wij weten het! Met een aantal slimme bespaartips die wij hebben samengesteld kun je al gauw een paar honderd euro per jaar besparen. Veel mensen denken dat er weinig te besparen valt op het gebied van zorg, zij stellen dat veel zorgverzekeraars nagenoeg dezelfde tarieven hanteren en dat diverse kortingen slechts trucjes zijn om jou sluw te verleiden. Niets is echter minder waar, er valt juist heel veel te besparen op je zorgverzekering.

Neem nou Coen T. hij is 2e-jaars student en heeft een basis ziektekostenverzekering, daarnaast heeft hij een goede aanvullende zorgverzekering voor mondzorg en 9 consulten fysiotherapie per jaar. Zijn eigen risico bedraagt in 2013, 350 euro. Coen is niet helemaal tevreden over de hoogte van zijn zorgpremie en is daarom van plan om in 2013 een overstap te maken naar een goedkopere zorgverzekering. Waar kan Coen allemaal op besparen?

Vergelijken op internet

Coen begint allereerst met een grondige vergelijking op het internet, hij let daarbij goed op een aantal aspecten, deze hebben direct betrekking op onze bespaartips:

1.       De zorgpremie (per maand)

Tussen de duurste en goedkoopste zorgpremie zit ook in 2013 weer een flink verschil van ongeveer 200 euro per jaar. Dit bedrag ligt simpelweg voor het oprapen, indien je een slimme overstap zou maken naar een goedkopere zorgverzekeraar. Coen ziet in de vergelijker een aantal zorgverzekeringen die  een stuk goedkoper zijn dan degene die hij nu heeft. Hij besluit eens verder te spelen met de opties in de vergelijkmodule.

Tip 1: vind een goedkopere zorgpremie door te vergelijken

 

2.       Het eigen risico

Coen merkt op dat het vrijwillig verhogen van het eigen risico een positief effect heeft op zijn zorgpremie. Voordat hij verdergaat doet hij wat onderzoek naar het eigen risico. Coen komt erachter dat hij normaal gesproken niet of nauwelijks een beroep doet op dit eigen risico. Zo had Coen in 2013 voor maar 60 euro gebruik gemaakt van zijn eigen risico. Dit komt simpelweg omdat Coen relatief gezond is en niet onder een bepaalde risicogroep valt.

Hij beseft dat het in zijn situatie voordeliger is om het eigen risico te verhogen naar 850 euro. Bij de vergelijking ziet hij de zorgpremies van verschillende verzekeraars met gemiddeld 20 tot 25 euro per maand dalen. Hij kiest voor een goed beoordeelde, betrouwbare en goedkope zorgverzekering en klikt verder om de zorgverzekering te bekijken. Op de website van de ziektekostenverzekeraar concludeert hij aardig wat geld op jaarbasis bespaart als hij zijn eigen risico verhoogt naar 850 euro.

Het bespaarde geld kan Coen eventueel apart leggen voor medische noodgevallen of voor eenmalige noodzakelijke benhandelingen, zodoende heeft hij altijd wat geld achter de hand. Als hij een “schadevrij” jaar heeft kan hij met zijn besparing van ongeveer 300 euro wat leuks doen.

Tip 2: verhoog je eigen risico als dat in jouw situatie voordeliger is

 

3.       Aanvullende zorg

Coen kijkt nog eens kritisch naar de polis van zijn huidige basis- en aanvullende zorgverzekering. Hij concludeert dat hij in de afgelopen 3 jaar, slechts 2 keer een beroep heeft gedaan op zijn aanvullende pakket. Het ging in totaal om 2 behandelingen van ongeveer 100 euro in totaal. Ondertussen betaalt hij wel gewoon 257 euro per jaar aan zorgpremie. Oftewel: de vergoedingen die hij krijgt van zijn verzekeraar zijn veel lager dan de premie die hij betaalt. Hij heeft dus een onnodige aanvullende verzekering.

Coen besluit om zijn aanvullende zorgverzekering af te zeggen en bij zijn nieuwe zorgverzekeraar alleen te kiezen voor het basispakket. Dat is voor zijn situatie meer dan genoeg. Eventueel kan hij wat geld apart houden voor als hij een keer een behandeling moet ondergaan die niet onder de dekking van het basispakket valt.

Tip 3: Sluit alleen een aanvullende zorgverzekering af als dat voor jouw voordelig is, doe eventueel een check op deze pagina

 

4.       Kortingen en acties

Coen ziet op internet dat er verschillende, interessante acties en kortingen zijn. Zo krijg je bij een enkele zorgverzekering zelfs een Samsung tablet cadeau. Wat voor Coen interessant is, zijn de zorgverzekeringen met een collectiviteitkorting voor studenten. Daar kiest hij dan ook voor en bespaart daarmee 10% op zijn zorgpremie per jaar.

Tip 4: maak gebruik van unieke acties en kortingen, bijvoorbeeld op het gebied van collectiviteit

 

Besparing

In Coen’s geval hebben wij een overzicht opgesteld met hoeveel hij op jaarbasis zou kunnen besparen als hij een slimme overstap maakt:

Het geld wat Coen overhoudt kan hij apart zetten voor medische noodgevallen of voor speciale behandelingen. Normaal gesproken maakt Coen gewoon een “schadevrij” jaar en kan hij met zijn besparing op vakantie naar warm land.

Zorgvergelijker 2017

Geboortedatum
Eigen risico