Alles rond zwangerschap, bevallen en de zorgverzekering

Tijdens het zwanger zijn en de bevalling worden enorme zorgkosten gemaakt. Denk aan alle begeleiding en zorg van de verloskundige, de huisarts en de gynaecoloog. Gelukkig is een groot deel van deze kosten via de basisverzekering gedekt. In dit artikel bespreken we welke kosten vanuit het basispakket worden vergoed en voor welke kosten het eventueel nodig is om een aanvullende zorgverzekering af te sluiten.

Wat dekt het basispakket?

Vanuit de basisverzekering kun je rekenen op vergoeding van de volgende kosten rondom zwangerschap, bevalling en kraamzorg:

  • Verloskundige hulp tijdens de zwangerschap: denk hierbij aan consulten bij jouw verloskundige
  • Echo tijdens de zwangerschap: tijdens het zwanger zijn worden er minimaal twee echo’s gedaan. Deze worden normaliter vergoed via de basisverzekering. In de soort echo’s kan echter verschil zitten, raadpleeg jouw zorgverzekeraar en vraag welke echo’s kunnen worden uitgevoerd. Anders kan een eigen bijdrage van toepassing zijn.
  • Ziekenhuisverblijf: ziekenhuisverblijf wordt vergoed, maar alleen als er sprake in van een bevalling in ziekenhuis op medische indicatie. Voor een bevalling in het ziekenhuis zonder medische noodzaak, is een eigen bijdrage van toepassing.
  • Verloskundige hulp tijdens de bevalling: dit kan hulp van een gynaecoloog zijn of een verloskundige
  • Kraamzorg: Een indicatieprotocol bepaald het aantal uren kraamzorg waarvoor je vergoeding ontvangt vanuit de basisverzekering. Het gaat hier echter om een gedeeltelijke vergoeding, want voor kraamzorg geldt een eigen bijdrage van 4,10 euro per uur (in 2014).

Eigen risico

Normaliter geldt het eigen risico bij zaken uit het basispakket. Zwangerschap, bevalling en kraamzorg vallen daar echter niet onder. Je krijgt dus direct vergoeding van de zorgverzekeraar zonder dat het eigen risico wordt belast.

Welke kosten kan een aanvullende zorgverzekering dekken?

Als je zwanger bent of op korte termijn van plan bent zwanger te worden, kan het aantrekkelijk zijn om een aanvullende zorgverzekering af te sluiten. Niet alle denkbare kosten worden namelijk via het basispakket gedekt. Denk hierbij aan een zwangerschapscursus, gymnastiek voor zwangere vrouwen of extra vruchtbaarheidsbehandelingen. Bovendien hebben we zojuist besproken dat er soms een eigen bijdrage kan gelden, bijvoorbeeld voor het ontvangen van kraamzorg. Ook hier kan men zich aanvullend voor verzekeren.  

Vergoeding eigen bijdrage kraamzorg

Aangezien er voor kraamzorg een eigen bijdrage van 4,10 euro per uur geldt, kan het dus voordelig zijn een aanvullende verzekering af te sluiten. De meeste aanvullende zorgverzekeringen voor kraamzorg vergoeden 100% van de eigen bijdrage voor kraamzorg. Hieronder zie je een overzicht van de zorgverzekeraars die vergoeding voor kraamzorg bieden via een aanvullend pakket. Niet alle polissen worden getoond. Je vindt deze zorgverzekeraars ook terug in onze zorgvergelijker. Let er op dat er voorwaarden of acceptatiecriteria van toepassing kunnen zijn.

(klik op de tabel voor een vergroting)

Kraamzorg

Zwangerschapscursussen   

Tijdens de zwangerschap hebben veel vrouwen behoefte aan een zwangerschapscursus, zoals gymnastiek, yoga of lezingen. Deze cursussen kunnen de aanloop naar de bevalling vergemakkelijken. Helaas worden de bijkomende kosten niet gedekt door de basisverzekering. Het afsluiten van een aanvullende zorgverzekering is daarom een optie. Hieronder zie je welke zorgverzekeraars welke vergoedingen bieden en bij welke maandelijkse premie. Niet alle polissen worden getoond.

(klik op de tabel voor een vergroting)

Zwangerschapcursus

Niet tevreden over de dekking? Stap over!

Aangezien de dekkingen rondom zwangerschap en bevalling per zorgverzekeraar sterk verschillen, kan het verstandig zijn om tijdig over te stappen naar een andere zorgverzekeraar zodat je een uitgebreidere dekking kunt krijgen.

Zorgvergelijker 2017

Geboortedatum
Eigen risico