Alles over de Zorgtoeslag

De zorgtoeslag is een persoonlijke toeslag van de overheid, ingesteld in het jaar 2006, met als doel de zorgpremie voor de ziektekostenverzekering betaalbaar te houden voor iedereen in Nederland. Niet iedereen heeft echter recht op zorgtoeslag, toch heeft het in alle gevallen zin om het alsnog aan te vragen.

Voorwaarden zorgtoeslag

 • Je hebt recht op zorgtoeslag als je 18 jaar of ouder bent;
 • Je salaris is gelijk aan of lager dan 30.939 euro per jaar of samen met je partner: 42.438  euro
 • Je moet in het bezit zijn van een Nederlandse verblijfsvergunning;
 • Je hebt een basis zorgverzekering volgens de Zwv

Op hoeveel zorgtoeslag heb ik recht?

Dat is afhankelijk van het inkomen, de maximale toeslag (69 euro in 2012) ontvang je bij een gezamenlijk toelatingsinkomen van minder dan 20.080 euro per jaar. In 2013 bedraagt de zorgtoeslag 88 euro per maand, in 2014 ligt dit bedrag mogelijk gelijk of iets hoger. Hierover is nog geen duidelijkheid.

Tips

 • Zorgtoeslag moet je eerst aanvragen bij de belastingdienst, dit kan via toeslagen.nl of via de website van de belastingdienst. Bij de aanvraag wordt naar uw inkomen gevraagd, gebruik hiervoor het verzamelinkomen. Dit bedrag kan men vinden in de voorlopige aanslag van de inkomensbelasting.
 • Mocht het inkomen veranderen dan moet je dit z.s.m. doorgeven, anders ontvang je teveel of juist te weinig zorgtoeslag. Zet het bedrag dat je ontvangt via de zorgtoeslag eventueel apart, zodoende kan je het gemakkelijk weer terug betalen als je teveel hebt ontvangen.
 • Het is mogelijk de zorgtoeslag automatisch naar een zorgverzekeraar te laten overschrijven, dit kan handig zijn. Informeer hierover bij de bank.

Bron: Nibud

 

Zorgvergelijker 2017

Geboortedatum
Eigen risico
1

Reageren op: Alles over de Zorgtoeslag

 1. zorgtoeslag 201320/11/2012 12:58

  Eind 2012 wordt de berekening van de vrijstelling voor het vermogen voor 2013 kenbaar gemaakt. De berekening van het heffingvrije vermogen is afhankelijk van uw persoonlijke situatie.

  In 2012 bedraagt deze vrijstelling EUR 21.139,00 voor een alleenstaande. Dit betekent dat alleenstaanden met een vermogen van minimaal EUR 100.000,00 niet meer in aanmerking komen voor zorgtoeslag 2013.

Reageren?