Alcoholverslaving en de zorgverzekering

alcohol zorgSchattingen geven aan dat ongeveer twee procent van alle Nederlanders ooit te maken krijgt met een alcoholverslaving. Mensen met een dergelijke verslaving verliezen hun controle over het drinken van alcohol. Wat kun je precies tegen zo’n verslaving doen en hoe kan de zorgverzekering daarbij helpen? Dat bespreken we in dit artikel.

Alcoholverslaving: wat is het en hoe herken ik het?

Alcohol drinken is vrij normaal binnen onze samenleving. Iedereen doet het wel eens: bij het eten, voor de tv of in de kroeg. Er zit een groot verschil tussen een alcoholverslaving en iemand die wel eens een slokje te veel op heeft. Iemand die een verslaving heeft, is namelijk afhankelijk van alcohol en vertoont ontwenningsverschijnselen als hij/zij niet drink. De vraag is: hoe je iemand herkent die verslaafd is aan alcohol?

Iemand die een alcoholverslaving heeft, voldoet meestal aan twee of meer van de volgende criteria:

  • Meer dan 21 glazen alcohol per week nuttigen
  • Sterke drang naar alcohol
  • Aanwezigheid van alcoholgeur of andere sterke geuren ter maskering
  • Drinken om verdriet, somberheid, angsten, spanningen of stress ‘weg te drinken’ en te vergeten
  • Drinken op vreemde momenten, zoals in de ochtend, tijdens het werk of tijdens het verzorgen van de kinderen
  • Vertonen van enige onthoudingsverschijnselen als hij/zij niet drinkt. Sommige mensen trillen met de handen als zij geen alcohol drinken anderen zweten of worden somber of onrustig
  • Psychische of sociale problemen in het dagelijks functioneren.

In sommige gevallen spreekt men niet van alcoholafhankelijkheid, maar een alcoholprobleem. Het alcoholgebruik van de persoon in kwestie is dan niet dusdanig dat hij/zij afhankelijk is van alcohol, maar dat er wel degelijk psychische of sociale problemen aanwezig zijn als gevolg van overmatig alcoholgebruik. Ook dan moet er actie ondernomen worden om verergering te voorkomen.

Wat kan ik doen en wat vergoedt mijn zorgverzekering?

Gelukkig zijn er genoeg zorg- en hulpverleners die mensen met een alcoholverslaving of alcoholprobleem kunnen helpen. Vermoed jij dat je verslaafd bent of dat je serieuze problemen hebt met alcohol? Neem contact op met de huisarts, hij/zij kan bepalen in hoeverre je afhankelijk bent van alcohol en je vervolgens doorverwijzen naar de juiste zorg- of hulpverlener zodat je op een goede manier kunt ‘afkicken’.

Hieronder wordt besproken welke zorg- en hulpverleners in actie kunnen komen bij een alcoholprobleem- of verslaving.

Verslavingszorg (tweedelijns GGZ)

Zorg voor verslaafden, ook wel verslavingszorg genoemd, valt onder de tweedelijns (gespecialiseerde) geestelijke gezondheidszorg (GGZ). Je wordt dan behandeld in een GGZ-instelling, praktijk of een ziekenhuis door een psychiater, psychotherapeut of klinisch psycholoog. In sommige gevallen worden er medicijnen voorgeschreven naast de gespecialiseerde verslavingszorg. Deze zijn vaak bedoeld om de ontwenningsverschijnselen aan te pakken en terugval te voorkomen.

Wat krijg ik vergoed?

Tweedelijns GGZ wordt via het basispakket vergoed. Je betaalt hiervoor niet langer een eigen bijdrage, zoals dat vroeger wel het geval was. Wel is het wettelijke eigen risico van toepassing. Let er ook op dat de GGZ instelling valt onder gecontracteerde zorg, alleen in dat geval vergoed de zorgverzekeraar de volledige kosten van de nodige behandeling. Voor vergoeding van medicijnen kun je terecht op medicijnkosten.nl

Overige hulpverlening (eerstelijns GGZ)

Wanneer er sprake is van een alcoholprobleem, wordt er meestal besloten om de patiënt door te verwijzen naar de eerstelijns GGZ (basis GGZ). Dit zijn vaak kortere interventies, zelfhulp of motiverende gesprekken. Ook wordt er gebruik gemaakt van online behandelingen (e-health). Tijdens zo’n online behandeling:

  • Wordt je ervan bewust wat alcohol voor jou betekent en wat het met je doet
  • Leer je vaardigheden die je helpen om beter om te gaan met alcohol.
  • Maak je een plan om je alcoholgebruik drastisch aan te passen zodat je niet langer afhankelijk bent van alcohol.

Wat krijg ik vergoed?

Ook eerstelijns GGZ wordt vergoed via de basisverzekering. Er geldt geen eigen bijdrage. Wel betaal je eerst het wettelijk verplichte eigen risico.

Zorgvergelijker 2017

Geboortedatum
Eigen risico